Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигнал на Валери Симеонов срещу Елена Йон

  • 11 октомври 2017 11:41

  • 2179
  • 1
Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигнал на Валери Симеонов срещу Елена Йон
© pixabay.com (архив)

Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнал на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 срещу Елена Йончева за издаване на държавна тайна. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

СГП бе сезирана от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, с твърдения, че на 2 юни 2017 г., по време на участие в предаване на БТВ, г-жа Елена Йончева, народен представител в 44-то НС на България, разпространява информация и снимки на инжинерно възпрепятстващо съоръжение (ИВС) по българо-турската граница, с което неправомерно се изнасят факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток. Според подателя на сигнала на 7 юни 2017 г., при свое участие в предаване по Нова телевизия, г-жа Елена Йончева поставя акцент върху обстоятелството, че по-голямата част от ИВС в Област Хасково е едноредова. Същото Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 определя като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района на Област Хасково.
СГП е възложила извършване на проверка на ДАНС за това нарушени ли са разпоредбите на българското законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, в т.ч. риск за националната сигурност на страната.

Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация от ГД “Гранична полиция“, МС, ДКСИ и др. След анализ на събраните данни, СГП е установила, че Елена Йончева не е извършила престъпление от общ характер. Информацията, разпространена от Елена Йончева е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 3 май 2017 г. - заседание на НС;

Информацията за ИВС и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично ИВС от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница.

Информацията, изнесена от Елена Йончева, по съдържанието си не би могло да се определи като информация, представляваща държавна тайна, поради което не е извършила престъпление по чл. 357 НК (разгласяване на държавна тайна) и чл.284 НК (съобщаване на поверена информация във вреда на държавата).

Филип Епитропов
2179 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.19 | 18:24

1
Eбacи жалкия пeдaл. Каква държавна тайна в телена ограда за един млн. лв. километъра?

Добави коментар

Водещи новини