Прокуратурата: Вчера разбихме една брутална банда

  • 27 септември 2017 17:33

  • 10270
  • 7
Прокуратурата: Вчера разбихме една брутална банда
© Булфото (архив)

Специализираната прокуратура внася утре искане в съда за постоянна мярка "задържане по стража" за задържаните от организираната престъпна група, която е действала в Козлодуй и съседните села.

Това съобщи Иван Гешев, ръководител на правозащитната институция в Оряхово. Групата, която бе определена от прокурор Гешев като "брутална банда", бе разбита при операция вчера на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" /ГДБОП/ в сътрудничество с жандармерия и под надзора на Специализираната прокуратура. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров в операцията се включи и Бюрото за защита на свидетели. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, Иван Гешев и Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП дадоха повече подробности за операцията и разбитата престъпна група на пресконференция в Оряхово.

При проведените вчера специализирана полицейска операция са задържани 7 от членовете на престъпната група, двама още се издирват, каза прокурор Иван Гешев. Единият от задържаните се е опитал да избяга и да се укрие, но бързо е бил открит и отново задържан, допълни той. На задържаните, сред които е и лидерът на групата, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, лихварство, отвличания, изнудвания, увреждания на имущество, палежи- по решение на престъпна група, посегателства срещу личността, както и притежание и разпространение на наркотици. По думите на ръководителя на Специализираната прокуратура групата се отличавала с особена бруталност, като спрямо някои от жертвите й са извършвани и сексуални извращения, предаде БТА. Друга отличителна черта е, че вътре в групата е имало "специализация по сектори"- част от участниците са били специализирани в изнудванията, в лихварството или палежите. Групата е разполагала и с наказателна ударна група. Участниците в групата са на възраст между 30-43 години.

По време на операцията вчера са извършени 30 претърсвания на обекти, къщи и автомобили, както и лични обиски. Намерени са 2 пистолета, наркотици - марихуана и амфетамини, над 20 000 евро и над 10 000 лева, множество телефони, палки, тръби и други предмети, с които са извършвани престъпленията. Вчера, със съдействието на Бюрото за защита на свидетелите, са разпитани 25-ма свидетели, като 12 от тях са дали показания пред съдия от Специализирания наказателен съд. Румяна Арнаудова допълни, че разпитите пред съдия са се състояли на място и изрази благодарност за бързата и адекватна реакция на съда.

Ивайло Спиридонов посочи, че групата е действала от септември 2015 г. до вчера. Той посочи, че към май 2017 г. звената на ГДБОП са били събрали достатъчно данни, за да се образува досъдебно производство в Специализираната прокуратура, за да се стигне до предприемането на действия за преусттановяване на престъпната дейност на групата. Той допълни, че в повечето случаи доказването на престъпната дейност от организирана група е по-трудно и изисква време.

Филип Епитропов
10270 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.09.28 | 23:08

7
браво , а тия в ;народното събрание; кога ?
възмутен

2017.09.28 | 23:08

6
Престъпна група е разбита не когато са арестувани нейните членове и след това са пуснати, а когато бъдат осъдени и за дълги години да бъдат в затвора. Освен това да нямат достъп до телефони в затвора и корумпирани чиновници да не ги пускат предсрочно както и в отпуск.
гост

2017.09.28 | 23:07

5
Тези показни акции стават за криминален филм, отколкото да заблуждават хората че е ликвидирана престъпна група. Престъпността си има собствена територия и тя се нарича България. Еничарите са техни съучастници защото не ги съдят а ги пускат да избягат. Ако някои е осъден то
гост

2017.09.28 | 23:06

4
Точно заради престъпността и срастването на властта с нея, не искат да ни приемат във шенген. Доказани престъпници с много висящи дела са на свобода, заплашват и убиват свидетели по дела. На много магистрати мястото е в затвора защото помагат на престъпниците. Но трябва спе

2017.09.28 | 23:06

3
Nasrana GIAURSKA rabota mnogo tappp narod eiiiiiii

2017.09.28 | 20:52

2
Защо я е имало тази престъпна група? Може би това е нещо естествено при хората. Ако е така, то сигурно има и други групи.
Ввв

2017.09.27 | 20:05

1
Рабили сте вие...

Добави коментар

Водещи новини