Опасен рецидивист на съд във Варна

  • 14 август 2017 15:00

  • 1730
  • 0
Опасен рецидивист на съд във Варна
©

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е предаден 32-годишният опасен рецидивист Димо Д., извършил грабеж на пари със сила от кондуктор на „Градски транспорт“ – Варна, с намерението противозаконно да ги присвои – престъпление по член 199, ал. 1, т. 4, във връзка с член 198, ал. 1 от Наказателния кодекс. На 15 април 2017 г. подсъдимият Димо Д. се качил в автобус №148 от последната спирка в кв. „Владиславово“ и седнал на последната седалка. Кондукторът започнал да таксува пътниците, които били трима-четирима.

Димо подал банкнота от 20 лева. Когато служителят на „Градски транспорт“ започнал да връща ресто, опасният рецидивист го хванал за ръката и започнал да дърпа банкнотите.

След като автобусът спрял на спирка, 32-годишният мъж побягнал навън, последван от ограбения кондуктор, който стискал банкнотите от 60 лева в ръката си.

От дърпането на парите и съпротивата на служителя на „Градски транспорт“ двама мъже паднали на земята. Подсъдимият успял да издърпа банкнотите от ръцете на кондуктора и побягнал.

След него хукнал и кондукторът, но не успял да го настигне. На мястото на боричкането между двамата мъже останала маратонката на опасния рецидивист.

Въпреки това той продължил да тича, като захвърлил другата си обувка в изоставена къща на ул. „Пробуда“. Кондукторът получил редица травми. След като извършителят бил задържан, той бил разпознат категорично от пострадалия мъж. Изготвената по делото съдебнопсихиатрична експертиза установила, че подсъдимият Димо Д. страда от наркотична зависимост към хероин, но към момента на престъплението е бил в състояние да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си.

От ограбената сума от 60 лева Димо Д. възстановил едва 10 лева, които предал доброволно. Квалификацията на обвинението срещу него за грабеж, представляващ особен рецидив, се определя от предходната съдимост на Димо Д. Преди да извърши грабежа на кондуктора на „Градски транспорт“, той е осъждан 23 пъти с влезли в сила присъди. Последният съдебен акт срещу него е влязъл в сила на 16 юни 2016 г., с който му било наложено наказание 7 месеца лишаване от свобода за кражба.

С разпореждане на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна Димо Д. е приведен във варненския затвор на 31 юли 2017 г. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му.

Нора Виткова
1730 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини