Съдът остави зад решетките 14-годишен, пребил и ограбил дядо

  • 27 септември 2016 13:24

  • 876
  • 0
Съдът остави зад решетките 14-годишен, пребил и ограбил дядо
©

Варненският апелативен съд отказа да измени ареста на непълнолетния Милен А. от Балчик, разследван за грабеж, придружен с причиняване на средна телесна повреда. След като намери за изключителен касуса на 14-годишното момче, втората съдебна инстанция потвърди определение на Добричкия окръжен съд от началото на септември тази година, с което е била оставена без уважение жалбата на защитата му за изменение на вече взетата първоначална мярка за неотклонение задържане под стража, съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд-Варна.

Незавършилият шести клас Милен е в Добричкия арест от 9 юни тази година. Той е привлечен като обвиняем за дързък грабеж, извършен в съучастие с друго лице посред бял ден в дома на възрастен мъж. Грабителите проникнали в имота на стареца, пребили го и го ограбили. В хода на досъдебното производство вече са разпитани множество свидетели, направен бил следствен експеримент, а Милен е направил пълни самопризнания за грабежа.

За да потвърди продължаването на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо непълнолетния младеж, Варненският апелативен съд се съобрази със събраните при разследването доказателства, които по несъмнен начин водят до обосновано предположение, че той е автор на престъплението, за което е привлечен като обвиняем.

Както прокуратурата, така и съдът намират, че няма опасност Милен да се укрие. Той живее в дома на майка си. Абсолютно реална обаче е опасността той да извърши ново престъпление. Основанията за този извод са няколко. Въпреки, че е само на 14 години, спрямо обвиняемия многократно са прилагани редица мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Това се е налагало заради многобройните кражби и грабежи, извършени от него. Дори инспекторът от Детска педагогическа стая в Балчик намира, че Милен не се поддава на никакво педагогическо въздействие, а предписаните мерки не му помагали. Противоправното и противообществено поведение на обвиняемия било систематично, продължително и упорито.

Безсилна да помогне на сина си била и майка му, която свидетелства, че Милен категорично отказвал да ходи на училище, а съседите редовно се оплаквали от набези в домовете им, извършени от непълнолетното момче.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Калина Христова
876 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини