Столична община протаква делото за новите цени на билетите

  • 10 август 2016 18:25

  • 2131
  • 3
Столична община протаква делото за новите цени на билетите
© Novini.bg

Столична община все още не е предоставила цялата административна преписка по решението от април на Столичния общински съвет (СОС), с което бяха приети промени в наредбата за пътуване с градския транспорт. С тях цената на билета за градския транспорт скочи с 60% до 1,60 лв.

Решението беше атакувано в съда от неправителствени организации и граждани още през май месец. Според указанията на съда общината трябва да предостави преписката по приемането на промените в наредбата и решението на СОС. Това обаче не е сторено към момента, което пък бави насрочването на делото.

Сред жалбоподателите е и "Сдружение за законодателни оценки и законодателни инициативи", което успешно атакува наредбата за новите цени на винетките. В жалбата срещу решението на Столична община се посочва, че в Закона за автомобилните превози изрично е записано, че СОС е компетентен да определя само цените за таксиметровите превози на територията на общината, пише topnovini.bg.

От сдружението посочват, че наредбата на общината не може да урежда основни положения, които са уредени със закон и напомнят, че цените на останалите услуги се формират при свобода на договаряне, конкуренция на пазара и търговските практики.

Втория пункт, по който от сдружението атакуват наредбата, са основанията за издаването ѝ. Според решението на СОС основанието е разпореждането с имущество на общината, но на практика имуществото на градския транспорт принадлежи на самите транспортни дружества, "което означава, че само те и единствено те могат да издават актове по управление на това имущество."

"Столичният общински съвет няма правото да придава такова качество на лица от частно дружество, каквото безспорно е Центърът за градска мобилност, с наредба и то в противоречие на Наказателния кодекс и на Закона за административните нарушения и наказания", се посочва още в жалбата. С нея се оспорва и възможността полицаи да придружават контрольорите, тъй като това е в противоречие със Закона за МВР.

Калина Христова
2131 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.08.11 | 16:14

2
Скъпи са тези билети.

2016.08.11 | 16:14

3
Нима ?
MINDIL KATIL

2016.08.11 | 13:15

1
FANDAKOVA DATI GO NABIA 6TETI DAM 2 LEVA ZA BILET AMA DATE 4UKAM V TRAMVAIA MASTIO DOLNA

Добави коментар

Водещи новини