Разследват длъжностни престъпления в Стопанската академия в Свищов

  • 28 декември 2015 14:17

  • 1310
  • 0
Разследват длъжностни престъпления в Стопанската академия в Свищов
©

Прокуратурата в Свищов е образувала три досъдебни производства за длъжностни престъпления в Стопанската академия "Димитър Ценов". Разследват се нарушения, установени от Министерството на образованието и науката в последните три години от управлението на бившия ректор на академията проф. Величко Адамов.

Одитът установил, че Стопанската академия е губила годишно 1-2 милиона лева от порочна схема за учебници, каза преподавателят Калин Костов, член на Сдружението за европейско качество във висшето образование.

С договор между Стопанска академия и едноличен търговец Павлин Петров се печатат учебници за дистанционното обучение. Академията ги печата и ги продава на едноличен търговец на производствени цени, два - три лева бройката, а в последствие Стопанската академия купува обратно тези учебници вече на съвсем различни цени, между 25 и 40 лева, заяви Костов, цитиран от БНР.

Разследват се командировъчни, издадени на служители, когато се работили на частната вила на ректора Адамов. Проверява се и начинът на набиране на близо 120 хиляди лева дарения за изграждане на алеята с бюстове на бившите ректори на Стопанската академия.

Според одита, сумата е събрана принудително, като професорите внесли по 1000 лева, доцентите по 500, а останалите преподаватели по 300 лева. Калин Костов допълни, че трите досъдебни производства засега се водят срещу неизвестен извършител.

Константин Тодоров
1310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини