Марковски: Жестокостта над осъдения е неморална

12 юни 2015 08:29

Марковски: Жестокостта над осъдения е неморална
©
2798 1

За да имаме справедлива присъда трябва да се знаят всички детайли по случая. В Америка има 10 съдебни заседатели, които са обикновени хора. Когато те слушат доказателствата решават дали подсъдимия е виновен или не. В 90% от случаите те присъждат справедливо. Това каза адвокат Марин Марковски в студиото на БТВ.

Правосъдието не може да е оставено в ръцете на пострадалите. Убийството на убиеца не може да запълни липсата на близкия, посочи той.

Трябва да се ориентираме към самия човек, който е извършил тежкото престъпление. Трябва да се работи с него, за да го променим. Този човек един ден ще излезе от затвора и не бива да допускаме отново да извърши престъпление. Усещането на такъв човек не е щастие от живота след извършване на престъплението - те са го направили или неволно, или след употреба на алкохол. Това каза пасторът Иводор Ковачев, който работи с хора, изтърпяващи наказания в затвора.

На въпрос дали престъпниците се превръщат в жертва в затвора, адвокат Марковски потвърди, че има такива случаи. За съжаление има много случаи на издевателства над арестантите, призна Марковски. Няма никакво оправдание, нито морално да се издевателства над човек. Защитата на живота и здравето, както и запазването на човешките права е конституционна норма. Надзирателите добре знаят кой е агресивен и имат възможност да въздават справедливост и го правят, посочи защитникът.

Има и неписани закони в затвора за саморазправа. Той цитира случаи, при които затворници са посягали на живота си или са опитали да убият насилниците си. Той разкри, че лично е защитавал такива осъдени.

Според пасторът, ако нямаш моралните библейски ценности ще се опиташ да раздаваш правосъдие. При мен са идвали хора, които са извършили престъпление срещу деца и са били третирани като утрепки, те желаят да сложат край на живота си, призна пасторът.

Жестокостта не само е неморална и престъпление, но не бива да се допуска. Ако се допусне, виновните трябва да понесат съответно наказание, посочи Марковски.

Според пасторът е изключително важно затворниците да се запознаят с християнските ценности и да им се покаже пътя към доброто.

Мая Йорданова
2798 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
абв

2016.01.15 | 17:02

216296
А жестокостта над жертвата МОРАЛНА ЛИ Е?

Добави коментар

Водещи новини