Потвърдиха 25-годишната присъда на ченгето-касапин заклал Мария в Слънчев бряг

  • 03 юли 2014 16:13

  • 7624
  • 8
Потвърдиха 25-годишната присъда на ченгето-касапин заклал Мария в Слънчев бряг
©

Апелативен съд – Бургас потвърди присъдата на Окръжен съд – Бургас, с която подсъдимият Михаил Менашки е наказан с 25 години лишаване от свобода при строг режим за предумишлено убийство. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

С първоинстанционния съдебен акт той е осъден да заплати на бащата на пострадалата 150 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди от непозволено увреждане, ведно със законната лихва, както и 2000 лв. за имуществени вреди - сторените разходи за погребение на починалата. Менашки трябва да заплати на втори пострадал при инцидента 20 000 лв., обезщетение за претърпени неимуществени вреди от непозволено увреждане, ведно със законната лихва. С присъда от 5 март 2013 г. Окръжен съд – Бургас призна Менашки за виновен в това, че на 3 септември 2012, около 00:50 часа, до хотел в курортен комплекс „Слънчев бряг” умишлено е убил Мария Златанова чрез пробождане с нож в сърцето, като убийството е извършено с особена жестокост и предумишлено.

Той е признат за виновен също в това, че на 3 септември 2012 г. около 00:50 часа, до хотел в курортен комплекс „Слънчев бряг”, чрез пробождане с нож в дясната предмишница, довело до прерязване на вени и частично нараняване на артерия, е причинил на друго лице, средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота. Подсъдимият е признат за виновен и за това, че на 3 септември 2012 год., в квартирата си в град Бургас, е държал боеприпаси - 8 бр. патрони , без да има за това надлежно разрешение по ЗОБВВПИ.

След извършената проверка по делото, Апелативен съд – Бургас отхвърли претенциите на Менашки и неговия защитник. Според въззивния анализът на доказателствата води до извод, подсъдимият да се е намирал в относително спокойно състояние при и след вземане на решение за извършване на убийството, както и след неговото осъществяване. Разкрива се убеждението му, че е планирал добре деянието си и няма да бъде разкрит. Съдът коментира като несъстоятелна защитната теза на подсъдимия, че не е извършил престъплението с особена жестокост. За това се съди по броя и начина на нанасяне на ударите, по факта, че не е преустановил действията си при писъците на жертвата от ужас. „Въпреки това е осъществил деянието, тъй като е целял и искал настъпването на противоправния резултат – смъртта на пострадалата, за да си отмъсти и да я накаже“, посочва съдът.

Смисълът му се извежда от осъществените конкретни действия, от вида на използваното оръжие, мястото и начина на нараняването, силата и насочеността на ударите, техният брой и последващите действия на Менашки за заличаване на следите от престъплението. Апелативен съд – Бургас намира, че доказателствата оборват и неговата теза да е бил провокиран от пострадалите с думи или действия преди извършване на деянието. Въззивният съд приема като необосновано възражението на Менашки да е малозначително второто деяние, за което е признат за виновен – държане на боеприпаси без съответното разрешение, които не са предназначени за законно притежавано от него лично оръжие. Малозначителност на деянието не е налице, независимо от малобройното им количество, предвид обществена опасност на деянието и тази на личността на подсъдимия. При преценката на справедливостта на наложеното наказание, Апелативен съд – Бургас обръща внимание на приетите от Окръжен съд – Бургас изключително висока степен на обществена опасност на престъплението спрямо обществените отношения, които засяга, механизма на извършване и настъпилия вредоносен резултат. Като правилно е оценено и становището, че смекчаващите отговорността на Менашки обстоятелства не са нито многобройни, нито изключителни. Втората съдебна инстанция приема съображението на Окръжен съд – Бургас, че наказание под предвидения в закона минимум би било неоправдано и явно несправедливо, няма да допринесе за превенция на подсъдимия и спрямо обществото, нито би удовлетворило очакванията за справедливост. Като има предвид отегчаващите отговорността му обстоятелства – начина на умъртвяване на жертвата, страданията й, трайността на престъпния умисъл и проявената престъпна упоритост, липсата на провокация за тези действия, негативните характеристики на подсъдимия и причините за дисциплинарното му уволняване от работа, съдът установява, че той е личност с висока степен на обществена опасност. С тези аргументи Апелативен съд – Бургас намира за правилен извода на решаващия съд, че за първото престъпление следва да се определи на Менашки наказание доживотен затвор, което предвид института на провеждане на процеса - съкратено съдебно следствие, следва да се замени с 25 години лишаване от свобода. Въззивният съдебен състав приема, че определяне на по-нисък размер или увеличаване на наказанието ще бъде несправедливо и обществено неоправдано. По повод искането на частния обвинител за налагане на наказание 30 години лишаване от свобода, Апелативен съд – Бургас, коментира, че предвид наличните смекчаващи отговорността му обстоятелства, принудителното му изолиране за по-дълъг период от време не може да го мотивира да се поправи и превъзпита към спазване на законите и добрите нрави. Решението на Апелативен съд – Бургас е обжалвано пред Върховния касационен съд от подсъдимия и от двамата частни обвинители и граждански ищци.

Филип Епитропов
7624 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Великия

2015.07.03 | 14:02

7
...тук курвите много много да не коментират че са му малко годините , човека за мен е герой , знаейки къкво го чака , но се е жертвал за да даде на курвата дължимото , а вие курви си седнете на задника защото това ще ви чака и вас , знам - не ви харесва защото хем ви се фака с кой си искате - ама хем ви е страх да не ви бъде за последно и ........ у дреняка .....

2015.07.03 | 14:02

8
Ей, боклук!
me4tatel

2015.07.03 | 14:02

6
25 godini vse pak mislq che e dobre za nachalo,kato se zamislim kolko ubiytsi ima na svoboda ;)

2015.07.03 | 14:02

5
Не е малко, стига само да го държат в затвора. Ще излезе на 55, изхабен от пандиза.
пламен

2015.06.02 | 10:34

4
ще о скъсат от е......е тоя в затвора
????

2015.03.10 | 11:39

3
Malko sa mu na tozi izrod 25 godinki ubi nai krasivata mi priqtelka,pone 3 dojivotni mu daite na tova mrusno kopele.
MOLQQQ

2015.03.10 | 11:39

2
Аз почвам да убивам за пари Ай сиктир, после ще вляза, ще ги убия всички в затвора, ще изляза пак ще убивам за пари, пак ще вляза пак ще убия всички и като събера няколко милиона, се махам
1

2015.03.10 | 11:38

1
как е станал полицаи с тези татуси , много е гнило в мвр

Добави коментар

Водещи новини