Диана Ковачева: Процедурите за избор в съдебната система вече са прозрачни (видео)

  • 13 декември 2012 08:14

  • 835
  • 0
Диана Ковачева: Процедурите за избор в съдебната система вече са прозрачни (видео)
© Булфото

Въпросът с трафика на хора стои на дневен ред в България. Това е едно много доходоносно престъпление, което е свързано от своя страна с други такива като пране на пари и трафик на оръжие, каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент. По думите й трябва да има гражданска конфискация на имуществото на трафикантите с недоказани доходи, защото тези пари се въртят в престъпния бизнес отново и отново.

Тя съобщи, че пенсионирането на директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Митко Димитров е направено по предложение на зам.-министъра на правосъдието Пламен Георгиев. "Очаквахме по-активна политика от Димитров, защото системата на затворите търпи много критики", посочи Ковачева. Министърът допълни, че са забавени и обществени поръчки за създаване на по-добри условия в местата за лишаване от свобода и се надява сега забавянето да бъде наваксано.

Относно коледните бонуси за магистратите и думите на вицепремиера Дянков, че това е "гнусно в условията на криза", Ковачева каза, че допълнителните пари трябва да се дават за конкретни резултати. "Преди няколко месеца бюджетната комисия на ВСС предложи да не бъдат давани коледни бонуси, сега беше предложено друго. Да видим как ще се развие нататък ситуацията", заяви тя.

По повод скандалите около избора на конституционен съдия правосъдният министър посочи, че настоящото правителството е поставило началото на по-прозрачен за избор както за членове на Висшия съдебен съвет, така и на Конституционния съд. "Институциите в България вече имат механизми, по които да стане ясно кои са хората, които кандидатстват за такива публични длъжности. Трябва да стане ясно за всички има ли съмнения в техните било етични, било лични и професионални качества. Вече има комисия за противодействие на конфликта на интереси, има и закон за конфликт на интереси. Гражданите също трябва да помагат в този процес. Те вече стават активни, подават сигнали, което е добър знак", заяви Ковачева.

Според нея реформата в съдебната система започва от вътрешното развитие на системата. "Самите съдии и прокурори вече са въвлечени в реформата. Ние като министерство трябва да я направляваме. Проведохме обсъждане, при което чухме мненията на магистрати от цялата страна, което много ни помага", добави тя. По думите й и тримата кандидати за главен прокурор имат своите качества. "ВСС е този, който трябва да реши всичко около самото гласуване. Всичко трябва да бъде прозрачно и ясно. Хубаво е, че Етичната комисия към ВСС проведе публично изслушване на тримата номинирани. Колкото е важно ВСС да бъде убеден, толкова е важно и цялото общество да бъде убедено, че който и да бъде избран за главен прокурор, това ще бъде най-добрият избор", каза още министърът на правосъдието.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
835 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини