Петър Берон: "Луканов ми даваше 5 министерски кресла, за да вляза в коалиция с него"

  • 10 ноември 2012 16:11

  • 7386
  • 16
Петър Берон: "Луканов ми даваше 5 министерски кресла, за да вляза в коалиция с него"
©

Андрей Луканов ми даваше вицепремиерското място и 5 министерски кресла за СДС, за да направим коалиционно правителство, но отказахме. Това разкри Петър Берон, секретар на СДС от 1989 г. до 1990 г., по време на гостуването си днес в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7, където тема на дискусията беше годишнината от 10-ти ноември 1989 г.
 
Той заедно с Георги Пирински, вицепремиер в правителството на Георги Атанасов и във второто правителство на Андрей Луканов и водещият Емил Кошлуков си припомниха знаменитите събития около кръглата маса, проведена по това време между БКП и СДС и дискутираха доколко цялия преход е бил дирижиран.
 
Гостите в студиото се обединиха около идеята, че кръглата маса тогава е била правилното решение и е била един от факторите да се избегне насилието като в други източноевропейски страни. Според Петър Берон обаче, задкулисните игри около кръглата маса са били разрушителни и са довели до това сега почти всички богати фамилии в България в момента да са "червени". Георги Пирински пък опонира, че едно от нещата, които кръглата маса и в частност СДС не е успяла да постигне тогава, е да се споразумее за начина! на икономически преход към свободен пазар. Това според него именно е довело до икономическите кризи след това и сегашното положение на икономиката ни.
 
"След първите избори Андрей Луканов имаше идеи за икономически реформи, но СДС беше настроено реваншистко и те нямаше как да се случат," допълни Пирински. Петър Берон потвърди, че Луканов два пъти го е канил за коалиционно правителство, но и двата пъти е отказал, защото СДС не е искало да управлява съвместно с хора от БКП.
 
Пирински отрече и да е възможно целият преход да е бил дирижиран от Държавна сигурност или някоя друга група във БКП по онова време. "Имаше много фактори, много влияния. Имаше групи, които не искаха да преговарят, имаше такива, които искаха да използват кръглата маса, за да ограничат промените, имаше и такива, които наистина искаха диалог," коментира Пирински. Според него е невъобразимо някой да е могъл да дирижира толкова комплексни събития като тези при прехода.
 
Относно противоречивата личност на Андрей Луканов и двамата гости се изказаха положително. Според Георги Пирински криминализирането на Луканов в сегашно време е неприемливо. По думите на Берон пък Луканов е един от малкото хора, които не са крали от държавата, тъй като е имал "само една изтърбушена виличка". Той обаче е бил твърдо решен да запази партията си и затова е помогнал на "някои момчета да станат банкери".
 
На края на дискусията Берон си припомни и последната му среща с Андрей Луканов преди убийството му. "Казах му, че се притеснявам за него, защото знае прекалено много. Той отвърна "Ако са решили да ме убият, ще ме убият." Близо една седмица по-късно, на 2-ри октомври 1996 г. Луканов е разстрелян с 4 куршума пред дома си.

Последвайте канала на

Novini.bg
7386 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
imid

2012.11.11 | 22:24

12
Злобата до такава степен Ви е заслепила че освен ДС, КГБ и мръсни комунета нищо друго не виждате! Време е вече да престанете да се оплаквате ,а да се опитате да разберете наистина кои са виновниците за днешното плачевно състояние на нещата в България.Писна ми да чета написаните със злоба коментари в които освен псувни и злоба няма нищо съществено1

2012.11.12 | 14:08

16
Макар че съм съгласен, няма как да отречем "заслугите" на хора като Андрей Луканов, Петър Младенов (чичо на сегашния ни външен министър между другото), Иван Костов... Всеки реве "комунистите разрушиха държавата за 40 години". А "демократите" какво направиха за 20? Съсипаха и това, което беше изградено! И някой би ли ми обяснил как може да се прехласва по "демократи" като Костов, като Борисов, като Николайчо Младенов, а да плюе по собствените си родители, защото били "комунисти"? Ако не сте забравили, или ако не сте чули, ко9мунистите електрифицираха цяла България. Прокараха телефони навсякъде, канализация, построиха заводи. Какво направиха "демократите"? Разпродадоха на безценица и разрушиха ЦЯЛАТА промишленост, съсипаха земеделието, създадоха мутрите, осигуриха мизерен и жалък живот на вас и на вашите деца. Тези "демократи" днес бяха "комунисти" вчера. Затова - моля, не бъркайте едните с другите. Кавичките са напълно съзнателно и умишлено сложени
Делян

2012.11.11 | 19:13

9
Ти като си разбрал кой е виновен, нещо промени ли се, нещо подобри ли се? ....
ДС

2012.11.11 | 11:39

5
...и кои са истинските виновници?

2012.11.11 | 22:26

14
Единственото,което ме радва е,че изтрезнелите и здравомислещите вземат превес по форумите.Значи все още,не всичк е безнадежно и обречено.А иначе-съсипахме без война най -красивата и гиздава държава на Б.алканите.поради една- едничка причина,политици бол, държавници нито един.Народа се пръсна на ята след различни политически идологеми,зад който стояха користни интереси,който се осребриха с милиарди лева и валута.А политическите"гурута"непрекънато пеят ли пеят,една и съща мантра"демокрация" Европа,Шенген ,само и само да са на необятната трапеза,знейки ,че българина е късопаметенДобре бе хора,и от двете страни на барикадата,разбирам ви,и едните и другите сте огорчени,озлобени от мизерният живот, който водиме.Но по този начин, без да искаме наливаме "златна" вода, в мелниците на политиците.В единението е силата,а там всички вкупом сме най-зле.По върховете го знаят прекрасно."И слона бяга в безпаметен страх,когато мравките станат порой"
imid

2012.11.11 | 22:26

15
Прав си брато ,затова на мен ми слагат минуси! Трезвомислещите хора се испокриха и гамените започнаха да псуват на лево на десно ,всичко им е криво всички са им виновни а немат никаква перспектива как да се излезе от това положение. Между другото идилите им - Иван Костов , Жельо Желев, Бойко Борисов и т.н ги укоражават да плюят по собствените си родители а те въпреки че са били на "ясла" при Тодор Живков се правят на най големите демократи! ХОра опомнете се ,Време е да вземем нещата в собствените си ръце!ПП. Сергей Станишев не е по добър от тях!
Мухобойко

2012.11.11 | 22:25

13
Петре, гледай си шараните и не се занимавай с неща, от които си нямаш грам понятие! Един "Рибен буквар" написа, който ромите използват за кулинарна книга, и се възгордя! Като наближи Никулден и започва нещо да ти става.
goj

2012.11.11 | 19:14

11
Бероне, ще виснеш на въжето изменнико
Жалък доностник!

2012.11.11 | 19:14

10
Тоя "Петър Берон" най-долен доносник на ДС, такива подлоги като него и Кошлуков опропастиха прехода още преди да е започнал!!!

2012.11.11 | 17:21

8
Петре, гледай си скакалците и пеперудите, а с политиката престани да се упражняваш щото от всяка " свирка " дърво не става .
TT

2012.11.11 | 17:18

7
дрън,дрън, ярина!
Мръсник!

2012.11.11 | 10:58

3
Петър Берон е парадоксален лъжец, но какво друго можеш да очакваш от сътрудник на ДС. Емил Кошлуков също е доносник на ДС. Та се събрали двамата да дискутират Андрей Луканов, който създаде СДС. Та именно Андрей Луканов създаде Мултигруп и с Огнян Дойнов изкараха няколко милиарда долара извън България в лични сметки още преди 1989. Та бакшишите дето му даваше Роберт Максвел се знаят. Ами после като Луканов направи далаверата и обезцени българският външен дълг? Колко пара му набута Максвел? Не бил крал. Глупости. Няма комунистически лидер дето да не е крал от държавата, ама такива блюдолизци като Петър Берон ще ги представят като герои. Мръсник!
Д-р Петър Берон с рибните деликатеси

2012.11.11 | 15:29

6
Не съм лъжец. Написал съм "Рибния буквар" + още 11 други кулинарни книги, в полза на всяка българска домакиня и всяко българско дете.
imid

2012.11.11 | 10:59

4
Много Ви благодаря за минусите! От истината винаги боли!
милко

2012.11.11 | 08:57

1
тва е петър берон...тоя е написал рибния буквар...
доноси до ДС

2012.11.11 | 09:56

2
Милко, Този Петър Берон е писал само доноси до ДС и затова много повече пари е изкарал от автора на "Рибния Буквар".

Добави коментар

Водещи новини