Орешарски: Този бюджет е по-семпъл и от предишните

  • 09 ноември 2012 18:42

  • 830
  • 0
Орешарски: Този бюджет е по-семпъл и от предишните
© Булфото

И четвъртият проектобюджет, който внасят ГЕРБ за обсъждане, не изненадва с нищо. Това заяви депутатът от БСП Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 в Бургас.

„В този аспект те са последователни. Характерната черта на цялата бюджетна политика до този момент е, че тя е фокусирана прекалено фискално и отсъстват каквито и да е антициклични политики, мерки или инструменти. Това контрастира до голяма степен на дежурното обяснение с кризата, което в последните три години и половина чуваме по повод и без повод. То предполага поне да има някакви опити за въздействие на цикъла. Такива не откривахме в предишни години, не откриваме и сега”, посочи той.

„Според мен този бюджет е и по-семпъл от предишните, тъй като те поне се стараеха да имат цели, друг е въпросът, че те не бяха подплатени с инструменти и политики, а сега почти и цели не откриваме. Там се визира една цел – затвърждаване на фискалната консолидация. Само че не го виждаме като изпълнение, защото дефицитът остана на същото равнище, както миналата година, а дългът ще продължи да се увеличава в следващата година с поне още 1.1 млрд. лв. така е записано, че ще има дефицит 1.1 млрд. лв., който ще се финансира с нови дългове на вътрешния пазар и няма с какво друго, тъй като фискалният резерв е на санитарния минимум. Така че тази цел е бланкова, неподплатена с никакви инструменти”, каза Орешарски.

„Различието от предишните години е, че сега има частични индексации на пенсии и обещания за тук-там индексиране на някои доходи, не като цяло, а само на някои категории. Хубаво е да има избори, защото очевидно изборите са мотив на това различие от предните три години, а всеки, който твърди обратното, трябва да се съобрази със следния факт – индексиране се прави всяка година, това е смисълът на индексирането. Ако увеличение, което правите веднъж на четири години и го обозначавате като индексиране, това действие съвпада с политическия цикъл, т.е. предстоящите избори, ми се струва, че е дори нахално да твърдите, че изборите нямат нищо общо, а сега сте се сетили, че три години не сте индексирали пенсиите. Частичното индексиране обаче няма да върне покупателната сила на пенсиите на равнището от 2009 година. Първо, защото се индексира с най-ниския възможен процент на инфлация, хармонизирания индекс, използван за други статистически цели, но не за целите на вътрешна политика. Обикновено страните ползват за целите на вътрешната си политика националните индекси на инфлация и те са над 12 на сто за тези четири години. Само следващата година обезценка ще продължи с 3.4 %, толкова е записана в проекта за бюджет”, каза още народният представител.

Последвайте канала на

830 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини