БСП иска майчинството да стане от 240 на 310 лв.

  • 07 ноември 2012 14:02

  • 1098
  • 8
БСП иска майчинството да стане от 240 на 310 лв.
©

В последните три години държавата икономисва на гърба на хората, в това число и на майките, и на децата. Това каза лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, след среща в парламента на депутатите от Коалиция за България с част от Инициативния комитет на майките.

На срещата от БСП са се ангажирали с някои предложения, като например майчинството да стане от 240 на 310 лв. и така подкрепата за майките да бъде обвързана с минималната работна заплата. „Това беше и фактическото състояние, само че в последните три години държавата икономисва на гърба на хората, в това число и на майките, и на децата, защото разделиха минималната работна заплата и майчинските”, коментира Станишев.

От БСП са се ангажирали и за това детските надбавки да се повишат от 35 на 50 лв. за всички деца. „Има и много други неща, които могат да се направят и ще продължим диалога и разговора с конкретните идеи”, заяви лидера на БСП. Той даде за пример съществуващата възможност бабите да помагат в гледането на деца и да получават заплащане за това. „Сега тази възможност е прекратена – хората трябва да ходят на борсата и от там да избират гледачки”, каза Станишев. На срещата е бил обсъден и проблемът с липсата на места в детските градини, особено в София, където по техни данни има 15 000 чакащи. „Там трябва също много по-сериозен и ясен ангажимент с ясни срокове, с които да се ангажира и държавата и общината”, заяви той.

„Тази власт разбира не от диалог, а само от натиск. И тогава се замислят, за да нямат проблеми”, каза Станишев по повод протестите на майките пред парламента.

След срещата майките казаха, че предстоят още много разговори и дискусии. „Всъщност това е първата, която в следствие на внесена нашата декларация с исканията ни покани на разговор, всички останали засега мълчат”, каза Евгения.

След брифинга на БСП депутатите от ГЕРБ Светлана Ангелова и Ирена Соколова заявиха, че те не били поканени на срещата с майките. „Смятам, че всички тези искания би трябвало да се обсъждат в широк кръг”, каза Ангелова. Това предизвика майките, които все още бяха в кулоарите, да припомнят, че от инициативния комитет са внесли декларация до всички парламентарни групи и само от БСП са ги поканили на среща.

Последвайте канала на

1098 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ааааааааааааааааааа

2012.11.08 | 17:27

8
Аз искам майчинството да стане от 240 на 5,000 лева за всяко дете родено от БЪЛГРКА :) звучи по добре от хабенето на 5 милярда за АЕЦ белене ...кво ще кажете ?

2012.11.08 | 12:49

7
изпълнява се планът РАН-ЪТ
Цветомира

2012.11.08 | 08:02

5
Колкото и абсурдно да звучи наличието на този план, а и начинът на изпълнението му, понякога и аз се замислям дали все пак няма нещо вярно. Все повече семейства отлагат създаването на поколение, защото, виждаш ли, няма да им стигнат парите за отглеждането му. И аз съм една от тях. И вместо да имат по 2-3 деца, правят само едно, защото за повече наистина няма възможност. Вместо държавата да се грижи за децата, бъдещето си, тя се грижи само за благото на управниците си и техните избиратели - ромите.
123456

2012.11.08 | 12:49

6
Циганите раждат деца заради детските. Вземат парите,а децата ,на улицата да крадат. Като спрат детските и циганите ще спрат да раждат. Да изгледаш дете е отговорност и призвание,а не начин за издръжка на семейството. Така,че ...абе помислете малко!

2012.11.08 | 08:02

4
А защо БСП не се ангажира по време на тройната коалиция с предложенията за майчинството и детските надбавки? Може би , защото тогава нямаха деца???
o&k

2012.11.08 | 08:01

3
След като БСП е толкова сигурна че ще спечели,що ли не иэчака като дойде на власт,тя да го направи?!Или май иэобщо не вярва в "эдравия раэум" на иэбирателите!:)
Стоянов

2012.11.08 | 05:22

2
Що не ги напрай ти бе посерко като беше на власт , а? То много лесно като си в опозиция да се правиш на интересен - нали вече те видяхме кво преставляваш - само кражби , заменки и спрени еврофондове! За сетен път се убеждавам ,че това комуниста не е кат човека - прекалено алчен за власт , прекалено неабективен за всичко около него и прекалено вманиачен ,че без него кучета ни яли!А кат додат на власт елате ни вижте - пак лъжи , кражби и мизерия - ааааааа не -! Тоя буламач вече съм го ял и не ми харесва!мерси

2012.11.08 | 03:27

1
ей комунист мръсен , две деца изгледах, поне 12 години сте управлявали вие и не съм взел една стотинка , защото винаги съм 15 -20 лв отгоре , а сега обещавате , мамицата ви комунисти

Добави коментар

Водещи новини