Караджова: Няма да има загуба на работни места във ВиК сектора

  • 30 октомври 2012 08:25

  • 778
  • 1
Караджова: Няма да има загуба на работни места във ВиК сектора
© Булфото

В целия свят услугата на ВиК дружествата е монополна. Не се налага хората да плащат повече за вода, а да се разпредели тази услугата по места в страната. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко в сутрешния блок на БНТ.

"Предвижда се клоновете, в които са създадени добри практики да бъдат запазени. Заради укропняването няма да има загуба на работни места. Специалистите ще продължават да се ползват", заяви тя.

Диспечерски център за наводненията ще бъде организиран в страната. В момента той се проектира и тази система трябва да заработи  до края на 2014 и средата на 2015 година, заяви още екоминистърът.  "Системата трябва да съществува, предвиди ли сме и средства за изграждането й. Тя ще следи количеството на водата в реките,  ще следи пунктовете на снежната покривка в реално време от специализирани станции", обясни Караджова.

Според нея е отменена процедурата, която се водеше от Брюксел срещу България за отпадъците. Много важно е да бъде създадено едно рециклиращо общество в България, защото сме на едно от последните места в ЕС. Ние трябва да достигнем 50% на рециклирания боклук към 2020 година, а в момента от битовия отпадъци са рециклират едва 10%. Законовите стимули за общините за изграждането на съоръжения за рециклиране са въведени още през 2010 с едни екотакси. Ако общините депонирането по-малко отпадъците, защото рециклират - тази такса отпада, каза Караджова. 

Последвайте канала на

778 1

Коментари 1

Добави коментар
nemane

2012.10.30 | 13:36

1
При такива големи задници в правителството, какви загуби на работни места във фекалната канализация.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини