Станишев: Социалистите ще върнат ЕС на неговите граждани

30 септември 2012 11:06

Станишев: Социалистите ще върнат ЕС на неговите граждани
©
2230 14

Изправени сме пред година и половина – две, които ще бъдат от ключово значение за бъдещето на ЕС. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в заключителното си слово пред Конгреса на ПЕС, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Посланието на нашия конгрес е ясно – европейските социалисти отново са тук със своята сила, надежда и амбиция, за да постигнат промяна в ЕС и да върнат ЕС на неговите граждани, да го върнат към целите, с които е създаден. Няма да намерим покой, докато не успеем да постигнем тази своя амбиция. Вярвам, че можем да го направим въз основа на нашата солидарност, на общата ни ангажираност, усърдна работа и страст. Ние вярваме в нашите идеали, те не са празни думи или формалност. Искреността в нашите намерения и в начина, по който говорим, е ключово условие за нашия успех”, каза Станишев.

„Нашата партия е основана на солидарността, но също така на искреността, на истинските чисти послания. Пред нас се откриват две години на усърдна работа. Вярвам, че със своята ангажираност и като работим заедно, с всеки член на нашето семейство във всички държави-членки и на европейско ниво, ние можем да постигнем своята цел”, подчерта той. „Всички ние сме силно притеснени по отношение на това какво се случва с ЕС, как изглежда той в очите на европейците. Казвам това като един страстен европеец, като човек, който е работил усърдно в продължение на много години за интегриране на моята партия в ПЕС и за интегрирането на България в ЕС. Правех това, вярвайки, че това е правилното нещо, което трябва да бъде направено. Вярвам, че ЕС е най - успешният и най - красивият проект в историята на 20 век. В продължение на десетилетия той беше истински успешен процес, защото много държави, много нации искаха да влязат в ЕС. Има нации, които все още искат да влязат в ЕС, но има други, които започват да се колебаят. Въпросът е защо се случва така? Защо в момента ситуацията изглежда много по- зле? Защо става така, че вече членството в ЕС, което беше гаранция за по- добро бъдеще на хората, които живееха в нашите държави, когато искахме да станем членове на ЕС – това вече не е така? Отговорът, който аз си давам е, че проблемът не е Европа. Проблемът не е Лисабонският договор или пък някоя от институциите. Проблемът е консервативната политика, която разрушава европейската мечта, разрушава надеждата в Европа”, каза Станишев.

„Ясно си спомням как през 2008г. в началото на кризата посланието, което се изпращаше към всички беше ясно. Спомням си какво пишеше в Нюзуик по това време. На корицата пишеше – всички ние сме социалисти. Така ли е обаче? Спомняме си изказванията на Саркози и на Меркел – изказвания, в които се искаше регулация на финансовите пазари, правеха се апели за това да покажем, че Европа е Европа на солидарността. Проблемът във всичко това е, че това бяха празни думи без същина. Същината е много различна”, допълни той.

„Посланието на консервативните партии в резюме е – оцелява този, който е най - силен. Пазарът все още си е справедлив, въпреки че той не се отнесе справедливо към никого. Те продължават да смятат, че пазарът ще регулира нещата по естествен път. Да, обаче няма да стане така. Няма да стане, защото във финансовия сектор бяха излети трилиони буквално. Но консерваторите отказват да подкрепят и да изразят своята солидарност към държавите-членки, които са изпаднали в затруднение. А това не е пътят за излизан от кризата, защото липсата на действия убива Европа, убива шансовете ни за икономическо възстановяване. Три години слушаме – да, не, може би, добре, отново може би, когато в крайна сметка трябва да изразим солидарност на практическо ниво, солидарност между държавите-членки. Консерваторите се връщат обратно зад националните си граници. Отново са егоисти и казват – няма да помагаме на мързеливите испанци, португалци и т.н. смятам, че ако в началото на кризата на европейско ниво бяха предприети ясни политически действия, много от проблемите, пред които са изправени държавите-членки на ЕС, нямаше да ги има. Можеше да избегнем тези проблеми. Можеше да се предприемат действия по евро облигациите, във връзка с данъка върху финансовите транзакции, по отношение на банковия съюз. Можеха да се предприемат много други действия”, каза Сергей Станишев.

Десислава Станева
2230 14

Коментари (14)

Добави коментар

2012.10.01 | 21:42

259480
същия мошенник, нищоправец

2012.10.01 | 18:41

259403
Спечелят ли евросоциалистите и БСП, ЕС ще стане ЕСССР. Защо според Вас Сергей се е ухилил така ехидно? Комунистите успешно са го програмирали да крои планове за власт.

2012.10.01 | 18:42

259517
Ега ти ,тъпотията ,пък имаш наглостта да я изложиш на показ ,недорасло необразовано кудкудяче. Европейските социалисти никога не са подкрепяли нито КПСС нито БКП , те са генерация която подкрепя капитализма съчетан с достатъчно социална и икономическа справедливост . СССР го няма отдавна .
Гошо от Сирищник

2012.10.01 | 18:42

259484
Oбаче как го преизбраха в ПЕС Станишката ..... като в "диктаторът" на Саша Барън Коен, дето си правеше сам олимпиади и си ги печелеше.

2012.10.01 | 18:41

259416
Гея и комуните плюха на държавата, защото им е забранено да работят за нея. Те са интернационалисти.

2012.10.01 | 18:41

259418
Бравооо. Виждате какво е отношението в ес към "социалистите" (крадците). Никой не иска да се свързва с организацията . Само тоя се радва да му чуят името.

2012.10.01 | 18:41

259414
сергооо къде са ти драскачите да те лижат

2012.10.01 | 18:41

259411
Логично е на европейските спинозни, за шеф да сложат гей

2012.10.01 | 18:41

259410
гея и оня алцхаймер онлякоха във власт резаците, тасега виждате какво става. да е какво ще герб, заради това няма да гласувам за продажния гей. сигурно ще ги викне пак да му дават заповеди

2012.10.01 | 18:40

259293
А Тиквата кога ще го изберем за велик Тиквеник на Европа и Антарктида ?

2012.10.01 | 18:41

259322
Той вече се самоизбра. Сега трябва само да му дадат орден "барон фон Мюнхаузен" и да го приберат при Наполеон и Луи XIV в оная стая с меките стени.
A4QPEX

2012.10.01 | 18:40

259292
male, male, i EC 6e oprawqt komunqgite, 6te mu razkajat igrata i na nego, e.a mu se ma.kata na EC ako te go zagrabqt

Добави коментар

Водещи новини