Областният управител на София град свика среща във връзка с потенциална мигрантска криза

  • 16 октомври 2024 14:26

  • 206
  • 1
Областният управител на София град свика среща във връзка с потенциална мигрантска криза
©

Областният управител на София-град Стефан Арсов инициира работна среща във връзка с възможната нова мигрантска криза след конфликтите в Близкия Изток. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация на област София.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1703

В срещата са се включили представители на Областната администрация на София-град, Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, дирекция „Миграция“ към МВР, отдел „Миграция“ към СДВР, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Столична регионална здравна инспекция, Регионална дирекция по социално подпомагане и главна дирекция „Гранична полиция“. От областната управа посочват, че въпреки поканата, нито един представител на Столична община не присъства на срещата.

По думите им основните изводи от дискусията са, че проблем е невъзможността за идентифициране на бежанците по име, възраст и произход поради липса на лични документи. Обсъдени са проблеми като изчерпания капацитет на услугите за бежанци в центровете и трудната интеграция на малолетните и непълнолетните, непридружени от пълнолетни хора.

От областната управа посочват, че по време на съвместната среща е станало ясно, че след обществен натиск някои районни администрации на Столична община са се отказали от договорите за приемане на бежанци. Като причина за оттеглянето е посочено липса на помещения по зададените критерии, както и липса на обществено обсъждане в районите. В един от районите е отбелязано, че има наличие на конфликти между бежанци от различни етнически групи и липса на видеонаблюдение около бежанските лагери.

Като основен проблем бе заявено, че няма механизъм за връщане на нелегални мигранти от страни като Сирия и Афганистан, поради липса на междудържавна спогодба, посочват от областната администрация. Присъстващите са се обединили около идеята да изпратят общ доклад до Министерски съвет със становищата на всяка една от институциите, присъствали на срещата.

БТА припомня, че вчера от район "Витоша" съобщиха, че оттеглят подкрепата си за проекта за изграждане на социална услуга в кв. "Княжево", предназначена за резидентна грижа за непридружени деца бежанци от уязвими групи. По-късно същия ден от район "Оборище" също излязоха с позиция, в която посочват, че спират кандидатурата си за участие в проекта за резидентна грижа за непридружени деца бежанци. 

На 24 юли тази година Столичният общински съвет предостави два общински имота в районите "Оборище" и "Витоша" за реализиране на проект "Създаване на алтернативни решения за цялостни услуги за социални грижи за непридружени деца бежанци в България" за срок от 4 години. Адресът в район "Оборище" е на ул. "Цар Симеон" 76, а в район "Витоша" - на бул. "Цар Борис III" 361.

Срещу разкриването на център за деца-бежанци през миналата седмица се състоя протест в кв. "Княжево", организиран от сдружение "За Княжево".

Кметът на София Васил Терзиев реагира на недоволството на гражданите с публикация на своята фейсбук страница, в която задава въпроса как осигуряването на подслон и защита за 20 деца е непосредствена опасност за София. Според него случващото се е "проява на нечовешко отношение към незавидни човешки съдби на деца и заигравка със страхове и манипулации".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
206 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.16 | 14:46

1
Марш джендър некадърен

Добави коментар

Водещи новини