МВР ще положи всички усилия в най-кратки срокове да има работещи национални информационна система и регистър на случаите на педофилия

  • 25 септември 2024 13:40

  • 350
  • 1
МВР ще положи всички усилия в най-кратки срокове да има работещи национални информационна система и регистър на случаите на педофилия
© Булфото

МВР търси оптимален вариант за създаване на Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната, или по отношение на български граждани в чужбина и на лицата, осъдени за престъпления по раздел VIII "Разврат" от Наказателния кодекс, извършени спрямо малолетни и непълнолетни лица. Това увери министърът на вътрешните работи Атанас ИлковАтанас ИлковАтанас Илков е роден на 20 декември 1964 година в Пазарджик. Предложен е за служебен министър на по време на изслушване в парламента, поискано от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ във връзка с неспазения законов срок за стартиране на такъв регистър.   

И към настоящия момент данни за осъдени за сексуални посегателства срещу малолетни и непълнолетни се събират и съхраняват в Министерството на правосъдието, което създава и поддържа централизирана информационна система със съдебен статус. Потребител на тази информация са различни ведомства, включително МВР. В случай, че МВР възложи по реда на Закона за обществените поръчки изграждането на нова система и регистър, би се стигнало до дублиране на данни във вече разработена и действаща система. Т.е. ние ще създадем две паралелни системи. Предвид това, МВР търси оптимален вариант за решаване на въпроса, обяви министърът.

С негова заповед е създадена междуведомствена група с участието на представители на съдебната власт, Министерство на правосъдието, Министерството на образованието и науката, Министерството на електронното управление, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията по заетостта, общински комисии за детето и структури на МВР. Работната група има за цел да предложи необходимите мерки за създаване на Национална информационна система и Национален регистър за случаите на педофилия, както и да изготви проект на наредба за условията и реда за искането и предоставянето на такава информация. 

Божидар Божанов, ПП-ДБ: Ако бяхме популисти, сега щяхме да наскачаме и да сочим с пръст "защитниците на педофилите"

"Ще положим всички усилия в най-кратки срокове това да е факт, така че да предложим един оптимален вариант да не дублираме системи, а да имаме една работеща информационна система, която да отговори на всички нужди, включително на необходимостта от информираност на обществото по този раздел какви престъпления се извършват, какви действия са предприети и какви присъди има издадени за тези престъпления", увери той.  

"Действително са се забавили колегите, не искам да се връщам назад, моята идея е това, което ни предстои, да го свършим максимално бързо и максимално качествено", каза още служебният министър. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.25 | 18:44

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини