Шефът на КПК: От януари до юни са постъпили 268 сигнала за конфликт на интереси и несъвместимост

  • 12 септември 2024 17:20

  • 189
  • 3
Шефът на КПК: От януари до юни са постъпили 268 сигнала за конфликт на интереси и несъвместимост
© Булфото (архив)

За първите шест месеца на 2024 г. в Дирекция „Конфликт на интереси“ са постъпили 268 сигнала с данни за наличие на конфликт на интереси и несъвместимост.

Това каза заемащият длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) Антон Славчев, предаде БТА. Той представя Доклад за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и отчет за изпълнението на бюджета в програмен формат за периода 01.01.2024 г. – 30.06.2024 г. пред депутатите от Комисията по превенция и противодействие на корупцията.

За същия период комисията е приела 391 решения, те са повече от сигналите, защото комисията заседава и по сигнали, постъпили в предходен период. 106 от тези 391 решения са за образуване на производство за конфликт на интереси, като по девет от тях е имало данни и за несъвместимост. 110 решения са взети за липса на наличието на конфликт на интереси. 27 решения касаят само данни за несъвместимост, обясни Славчев.

Според приетия от комисията дневен ред, във втора точка Славчев трябва да представи Доклад за дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и отчет за изпълнението на бюджета в програмен формат за периода 01.01.2024 г. – 30.06.2024 г.

Трета точка е проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, изпълняващ и функциите на председател на същите, внесен от Николай Денков и група народни представители на 09.08.2024 г. 

ПП-ДБ са събрали подписи да предложат отстраняване на шефа на Антикорупционната комисия

На 9 август Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) съобщи, че са събрали 84 подписа за отстраняването на Славчев. Под проекторешението са се подписали, освен депутати от ПП-ДБ и депутати от "Възраждане", и от двете части на разпадналата се парламентарна група на "Величие".  

Близо три часа продължи изслушването на Антон Славчев по първа точка от дневния ред на комисията.

Такова производство е възложено от органите на прокуратурата, отговори Антон Славчев на въпрос какво е предприето от комисията, за да установи евентуални престъпления на длъжностни лица за „трите незаконни политически ареста“ на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова през март 2022 г. Извършват се действия по разследване, каза още Славчев и добави, че няма как да даде конкретна информация и за това трябва санкция на органите на прокуратурата.

Действията, които предприе комисията, бяха възложени от органите на прокуратурата в спешен порядък, каза Славчев в отговор на въпрос за това предприемала ли е комисията действия спрямо лица, санкционирани по закона „Магнитски“. По указанията на прокуратурата е извършено всичко. Цялата информация е предоставена на прокуратурата. Всичко, което ни е било в правомощията, сме го извършили, обясни Славчев.

Не мисля, че в момента има производство, което е във връзка със закона „Магнитски“. По част от лицата е имало производство за конфликт на интереси, но за наказателни производства не мога да кажа категорично, каза още Антон Славчев.

Във връзка с изнесените в публичното пространство записи има образувана прокурорска проверка, която е възложена на органите на комисията, каза Антон Славчев относно записи в публичното пространство на Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова и Николай Денков по отношение на „нерегламентирано финансиране, свързано с изборната кампания“.

Антон Славчев няколко пъти обясни на народните представители, че няма право да дава подробна информация без санкция на прокуратурата за конкретни дела и/или разследвания срещу представители на различни политически сили.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
189 3

Коментари 3

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !

2024.09.12 | 18:25

3
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!
Протестирам!

2024.09.12 | 18:12

2
Питекантропите имат съвсем интелигентен вид.

2024.09.12 | 18:09

1
ДОКАТО НЕ ИЗГОНЯТ ПИТЕКАНТРОПИТЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Водещи новини