Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на ЕС

  • 30 август 2024 06:56

  • 201
  • 1
Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на ЕС
©

Министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на ЕС. Тя ще се проведе днес в Брюксел, Белгия, съобщиха от МО.

Основният фокус ще бъде поставен върху засилване на отбранителната готовност на Съюза чрез увеличаване на финансирането за отбраната и попълване на недостига от отбранителни способности с използване на инструментите на ЕС. Министрите ще обсъдят военната подкрепа на ЕС за Украйна, както и възможностите за увеличаването й чрез използване на приходите от замразените руски активи и предложения по линия на Г-7 заем за Украйна. За участие е поканен министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

На срещата ще бъдат обсъдени също оперативните ангажименти по Общата политика за сигурност и отбрана и отбранителната готовност на Съюза. Предизвикателствата в Червено море, военноморската операция на ЕС „Аспидес“ и ситуацията в региона на Близкия изток и Северна Африка ще бъдат сред дискутираните теми. Предвижда се в срещата да участват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и представители от ООН и Европейския парламент. В отделна сесия министрите ще разгледат перспективите за развитие на Сателитния център на ЕС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
201 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.30 | 07:52

1
Тия нацисти го побъркаха това НАТО.

Добави коментар

Водещи новини