Емил Димитров - Ревизоро: Ще има големи проблеми и с "Копринка", и с "Жребчево"

  • 23 август 2024 21:02

  • 1171
  • 2
Емил Димитров - Ревизоро: Ще има големи проблеми и с "Копринка", и с "Жребчево"
© Bulphoto (архив)

МОСВ няма нито един язовир, но контролира водата в 52 язовира. Това са най-големите язовири, там е 85% от водният ресурс в страната. Другите 6500 язовира имат едни незначителни количества. Тези 52 язовира са национално значимите. Когато ти тръгнеш да даваш вода от тях, трябва да мислиш и за догодина. Язовирите са на няколко ведомства. Преди 3 години оставихме всички язовири пълни не за да произвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ-ове, а за да ги има като национален ресурс. Това заяви бившият министър на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и - Ревизоро в "Денят ON AIR".

По думите му ВЕЦ-овете са притежание на олигарсите.

"Трябва да се знае, че язовирите не съществуват, за да работят ВЕЦ-овете, а са за земеделие за поливане, за битови цели и те са приоритет. Важно е язовирите да са пълни, защото повърхностните водоизточници пресъхват, падат нивата надолу. Ние рано или късно ще започнем да взимаме вода от язовирите и трябва да са пълни, а не да си гледаш частния интерес и да го даваш за ВЕЦ-ове", допълни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Това не е Долината на смъртта, а язовир Широка поляна

Според него ще има големи проблеми и с язовир "Копринка", и с язовир "Жребчево".

"Тези, които сега твърдят, че за всичко е виновен климатът, само след година ще забравят какво са казали. Сега ако някъде има пожар, ще откараш полицаи, военни и доброволци. Тук не могат с кофите да пълнят, защото няма откъде. Една от политическите сили, най-голямата, каза, че това им е приоритет номер едно, а това трябваше да е приоритетът и на служебния кабинет", коментира гостът.

Не бива да пипаме подземната вода, за да остане за следващите поколения, категоричен е Димитров.

"Напоителни системи - болна тема от министри, които не разбират и които, за да угодят на браншовете си, обещават вода, но не дават пари за ремонт на системите и най-лесното - "да не даваме пари, не може ли да разрешим да се копаят кладенци". Повърхностната вода е тази, която сме замърсили и която имаме, подземната вода е водата на нашите деца, на нашето бъдеще, не можем така да я пилеем", поясни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1171 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.23 | 21:47

2
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex
само да напомня

2024.08.23 | 21:35

1
Баба гицка е дъртия 49 годишен разпран хомосексуалист Мирослав Блажев КАТИЛА от Севлиево. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ДУХАЛ НА ЦИГАНИТЕ И РАДИКАЛНИЯ ТУРЧИН АХМЕД МУСА.

Добави коментар

Водещи новини