Всеки четвърти наш посланик с изтекъл мандат до края на юли

  • 27 юни 2011 06:46

  • 1311
  • 0
Всеки четвърти наш посланик с изтекъл мандат до края на юли
© Булфото

Това става ясно от справка на Министерството на външните работи, пише в.  „Монитор”.

До края на седмицата с приключени мандати ще са 16 ръководители на задгранични представителства. Става дума за мисиите ни в Алжир, Йордания, Швейцария, Белгия, Аржентина, Австрия, Мексико, Чехия, РЮА, Мароко, Либия, Виетнам, Финландия, Армения, Албания, Чили.

В тази група има дипломати, чиито мандати са изтекли още преди 2 години като бившата зам.-министърка Катя Тодорова, която замина за посланик в Мароко през 2005-а. При стандартен мандат от 4 години тя изкара почти 6 в северно-африканската държава, като престоят й бе удължаван. На 23 март 2011 г. Тодорова беше официално представена като новия главен инспектор на МВнР в София. В същото положение е и главният секретар на министерството Ради Найденов, който все още се води посланик в Австрия.

До края на юли свършват мандатите и на още 9 ръководители на мисии в Гърция, Сърбия, Афганистан, Египет, Кувейт, Испания, Канада, Босна и Херцеговина и Холандия. Така общото число на дипломатите с изтекло право на престой става 25 от малко над 80 наши посолства. Голяма част от дипломатите в гореизброените държави са сътрудничили на ДС или армейското разузнаване.

Във ведомството на Николай Младенов разделят проблема с отзоваването грубо на три групи. Още в края на миналата година на президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в е представен списък от правителството с имената на дипломатите, които трябва да се завърнат в София.

По закон всяко отзоваване и изпращане на посланик става с негов указ. В края на миналата година лъсна списъкът с досиетата от ДС и Военното разузнаване в МВнР. Тогава стана ясно, че почти 45% от посланиците, консулите и другите висши дипломати са сътрудничили на службите. На последното за годината заседание на правителството бе решено, че България няма да бъде представлявана от хора, свързани с ДС, и изпрати поименни писма на президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в с искане за отзоваване на посланиците. В същия списък бяха добавени и някои имена на дипломати, които са с изтекъл мандат.

Първанов засега мълчаливо отказва да подпише укази за отзоваване на дипломатите. Преди седмица обаче, на среща с посланици на страни от ЕС, президентът каза, че това “определено пречи на провеждането на ефективна външна политика и вреди на имиджа на България”, и посочи, че е готов да замени посланици, чиито мандат е изтекъл. После уточни, че до момента не е получил нито едно предложение.

Третата група са тези посланици, чиито мандати все още не са изтекли. От МВнР са подготвили нов списък с техните имена и ще ги внесат скоро в администрацията на държавния глава, за да се подпишат указите за отзоваването им.

Междувременно Външно привика посланиците агенти и тези, които трябваше отдавна да са в София „на консултации”, и ще ги държи в България.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини