Проф. Екатерина Михайлова: Няма срок, до който може да се отлагат предсрочните избори

  • 19 август 2024 14:27

  • 1367
  • 0
Проф. Екатерина Михайлова: Няма срок, до който може да се отлагат предсрочните избори
© Нова тв

"Няма срок, до който може да се отлага провеждането на предсрочните парламентарни избори".

Това заяви пред БНР проф. Екатерина Михайлова - преподавател по конституционно право в Нов български университет. 

Тя е категорична обаче, че страната не може да бъде хвърлена в хаос:  "Мисля, че разумът и политическата отговорност ще излязат на първо място. Говоря за всички представители на институциите. Президентът и парламентът - това са политическите институции на държавата, са тези, които трябва да вземат решение". 

Според нея може би е нормално да се направят наново консултации между президента и парламентарните групи, за да се търсят възможни решения. 

По думите на проф. Михайлова дотук няма нарушение на Конституцията. Все пак трябва да се намери изход от тази задънена улица, добави тя.

Тя смята, че безпрецедентната ситуация е в следствие на ефектите от изменението в Конституцията. 

Президентът призова 50-ото НС да се събере и да попълни свободните позиции, за да може той да има по-голям избор от т.нар. "домова книга" при избора на следващ служебен премиер. Проф. Михайлова уточни, че тези свободни позиции са две - едната е на омбудсман, а другата - зам.-омбудсман.

Според нея това настояване на президента обаче не може да е основание за искане на импийчмънт на Румен Радев: "Парламентът не е попълнил доста позиции - едните са с изтекли мандати, другите по друга причина - в случая с омбудсмана подадена оставка, които стоят незаети. Кой ли не е заявявал, че това трябва да стане от мнозинството в НС. Крайно време е! Този парламент вече си е отишъл и едва ли може да събере мнозинство, няма и време да направи подобни неща. Но един следващ парламент, ако имаме мнозинство, което да излъчи управление, задължително трябва да стартира процедури за подновяване на състава на толкова много органи в държавата. Тя буксува, не се управлява добре и по тази причина - несигурност, нестабилност съпътства всяка една от тези институции". 

Радев изненада всички: Отказа да подпише указа за служебния кабинет на Горица Кожарева заради Калин Стоянов

Проф. Михайлова не е съгласна с твърдението, че държавата се превръща в заложник на един човек и неговите властови амбиции. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини