Българите ценят в ЕС най-много ето тези неща

  • 26 юли 2024 13:45

  • 360
  • 1
Българите ценят в ЕС най-много ето тези неща
© Novini.bg/ Canva

Българите ценят в ЕС най-много демокрацията, човешките права, върховенството на закона и стандарта на живот. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейската комисия.

Попитани кои са силните страни на ЕС, най-голямата част от българските участници в допитването (38 на сто) са посочили стандарта на живот. На второ място с 35 на сто те отбелязват зачитането на демокрацията, човешките права и законността. Всеки трети отговор е в подкрепа на икономическата сила на ЕС и добрите взаимоотношения между европейските държави.

В ЕС отговорите на същия въпрос поставят на първо място за законността, демокрацията и правата на човека (38 на сто), второто място е за икономическата сила, третото - за добрите държавни взаимоотношения, а последното заемат стандартът на живот и опазването на природата.

Около 45% от младежите в страната са гласували за членове на ЕП, преобладава подкрепата за десните формации

Повечето българи (54 на сто) и останалите в ЕС (50 на сто) посочват войната в Украйна като основно предивзикателство днес, като няма съществени разлики в степенуването и на другите предизвикателства - миграцията, промените в природата, разходите за живот и сигурността. Българските участници заявяват най-често (27 на сто), че приоритет на ЕС трябва да бъде сигурността, докато за останалите най-важни са промените в околната среда и миграцията (33 на сто). Всеки четвърти в ЕС и всеки пети в България посочва войната в Украйна като приоритет.

Над половината от българите и останалите в ЕС са оптимисти за икономиката и демокрацията в следващите пет години, но са притеснени за сигурността. Проучването е извършено в края на юни и началото на юли.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
360 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.26 | 13:57

1
НОРМАЛНО Е БЪЛГАРИТЕ НАЙ-МНОГО ДА ЦЕНЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА СЛЕД КАТО СА ПРЕЖИВЯЛИ ЧЕРВЕНАТА ДИКТАТУРА СЛЕД 9ТИ 1944 ГОДИНА

Добави коментар

Водещи новини