Доц. Георги Костов: Демотивиращо е да няма наказани подпалвачи

  • 24 юли 2024 22:14

  • 372
  • 0
Доц. Георги Костов: Демотивиращо е да няма наказани подпалвачи
©

"Пожарникарите в Гърция гасят само от въздуха. Теренът е много труднодостъпен. В момента берем плодовете на Студената война. Теренът е бил опасан с мини, те не са премахнати. И туристически обекти има наблизо, как са обезопасени? Всички тези въпроси трябва да се решават след като се премине през кризата. След това има много неща за подобряване и за анализи", заяви бившият зам.-министър на земеделието доц. Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в в "Денят ON AIR".

По негови думи превенцията е нещо много по-евтино отколкото борбата и възстановяването от бедствия и пожари.

"След 3-4 месеца, когато мине пожароопасният сезон най-вероятно темата ще се забрави и отново ще се повдигне догодина по същото време. Тази липса на последователност както в медийното представяне, така и в дейността на институциите, е една от причините ние да се спъваме в един и същи камък всяка година. Интегрираното управление е една превенция и подготовка при пожар и възстановяване. При гасенето на пожара горе-долу има интеграция. Обаче при превенцията има ангажименти на почти всички ведомства и там всяко едно ведомство има своите задължения за превенция. Там имат бюджет, но той се харчи индивидуално, там няма интеграция", допълни доц. Костов пред Bulgaria ON AIR.

Пламен Абровски: Хората на терен нямат с какво да гасят пожарите

Според него подобряване на превенцията е невъзможно без включване на местната общност.

"За последните няколко пожара се знае кои са извършителите, но те дори не са задържани и няма наложени наказания, няма осъдени за тази дейност. Това е страшно демотивиращо за каквато и да е превенция и каквито и да е било усилия. Не може цяла година някой да ходи да си изхвърля боклуците в гората и после тези стъклени бутилки и други да предизвикат пожар и да няма отговорност за това", коментира гостът.

Някой не си върши работата и трябва да има контрол, категоричен е доц. Костов.

"Пожарникарите нямат достатъчно права да санкционират при неизпълнение на ангажиментите на отделните ведомства. Ние виждаме, че пътят е зараснал от сухи треви и си хвърляме фаса. Проблемът е, че пожарникарите имат някакви правомощия, но не могат да бъдат навсякъде да осъществяват този контрол. Той трябва да се осъществява от местните власти и от всички нас. Тази година имаме над 85 000 декара изгорели гори, иначе над 200 000 засегнати площи", посочи той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини