Андрей Янкулов: Няма как да очакваме прокуратурата да се саморазследва за Еврото и Нотариуса

  • 19 юли 2024 17:47

  • 350
  • 0
Андрей Янкулов: Няма как да очакваме прокуратурата да се саморазследва за Еврото и Нотариуса
© БТВ

В предаването "Лице в лице" по БТВ Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд коментира работата на временната комисия, която проучва твърденията за нерегламентирано влияние върху съдебната система, по-конкретно дейността на групите около убития Мартин Божанов - Нотариуса и бившия следовател Петър Петров - Еврото.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 285

Искането за изслушване на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на беше заради потенциални връзки с Петьо Петров-Еврото, който е бил началник на Пеевски в следствието. Саботирането му от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, с помощта и на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" беше направено вероятно с идеята да не се пристъпи изобщо към разглеждане не само на тези, а и на други въпроси, като например какво е поведението на институциите към групите на Петьо Петров и Мартин Божанов. Виждаме, че явно се отива към съдбата на предишната комисия, а именно нищо да не се свърши, заяви Янкулов.

Коефициентът на полезно действие на тези парламентарни комисии е нисък. Проблемът е, че иначе оставаме в положението, че прокуратурата трябва да се саморазследва. Няма как да очакваме това нещо да стане отвътре. Ако има възможност за разплитане на тези мрежи за влияние, това може да стане отвън, например чрез парламентарната комисия, добави той.

Бойко Рашков за комисията за Нотариуса: Много хора се плашат, провалиха вчерашното заседание

Има данни за полицаи, които са вършили услуги на Божанов, има данни за магистрати, съпричастни към Петров и Божанов и виждаме, че всичко това не може да намери никакъв институционален отговор от прокуратурата и от МВР. Явно имунната им система не работи и ако може да се свърши нещо, това може да стане през парламента, посочи Андрей Янкулов.

Пълният прокурорски монопол върху обвинителната функция не може да продължи да съществува по същия начин, защото той ни води до подобни резултати. Това е нормативен проблем. Няма как да се мине и без нови хора по върховете на институциите. Докато имаме едно подобно състояние по върховете на прокуратурата, което се самовъзпроизвежда непрекъснато, няма как да очакваме промяна, каза още Янкулов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини