Държавният глава Румен Радев: Силата на Основния ни закон е в непреходните общочовешки ценности

  • 12 юли 2024 16:38

  • 401
  • 3
Държавният глава Румен Радев: Силата на Основния ни закон е в непреходните общочовешки ценности
© Булфото, архив

Същинската сила на Конституцията е убеждението, че върховният закон е стабилен, сътворен с мъдрост, разум и грижа към обществото и отделната личност, заявява държавният глава по повод 33-ата годишнина от приемането на действащата Конституция на Република България.

"Силата на Основния закон не се изчерпва само в способността му да се прилага пряко и спазването му да се гарантира от определени държавни органи. Същинската мощ на Конституцията е убеждението, че върховният закон е стабилен, сътворен с мъдрост, разум и грижа към обществото и отделната личност. Това заявява президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в своя позиция по повод 33-ата годишнина от приемането на действащата Конституция на Република България", допълва той. 

Държавният глава отбелязва, че приетата на 12 юли 1991 г. Конституция във време на драматичен преход от тоталитаризъм към демокрация, не е „Конституция на прехода, защото се основава на непреходни общочовешки ценности.

Атанас Славов: Има опит за влияние върху КС, за да бъдат свалени конституционните промени

„Тези ценности трябва да се припомнят и отстояват всеки ден, защото свободата, мирът, хуманизмът, равенството, справедливостта и търпимостта не са дар, те са исторически отвоювани достижения на човечеството и са неизменни признаци на демократичната, правовата и социалната държава", посочва Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

„Еволюцията на Конституцията се задвижва повече от неотклонното ѝ прилагане, а не от конюнктурните ѝ изменения", подчертава президентът, като посочва още, че трябва да помним с уважение народните представители от Седмото Велико народно събрание, поставили правата на човека, националното и държавното ни единство пред своите политически различия.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
401 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ГОВ НО

2024.07.12 | 18:27

3
ЗАКОНА СЪМ АС !
Морал

2024.07.12 | 17:13

2
Общочовешки ценности като бомбардиране на детски болници?
Жжж

2024.07.12 | 16:42

1
Семейство изостави заради шаврантия държавата ще оправя Червен боклук

Добави коментар

Водещи новини