Спорната позиция за срещата на върха на НАТО: Депутатите изслушват Главчев и Запрянов на закрито заседание

  • 04 юли 2024 09:07

  • 1976
  • 17
Спорната позиция за срещата на върха на НАТО: Депутатите изслушват Главчев и Запрянов на закрито заседание
© Булфото

Депутатите изслушват служебния минисър-председател Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в и служебния министър на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър относно позицията на България на срещата на върха на НАТО. 

В началото Корнелия Нинова поиска от премиера и служебният министър да разсекретят декларацията или изслушването да бъде на закрито заседание. Единственото секретно са договори с други страни членки, които се разсекретяват по специален начин, отговори служебният премиер.

Дмитър Главчев потвърди, че страната ни няма да изпраща войски в Украйна. 

Той припомни думите на Йенс Столтенберг "НАТО е отбранителен съюз и е намерен начин как да се помага на Украйна, без да се включваме във войната". "Мотивите ми да попитам НС кой да представлява страната е, че ние сме служебно правителство и позицията ни трябва да бъде разгледана от народните представители. След като видях, че няма единна позиция - поканих президента да бъде ръководител на делегацията. Защо той отказа е негово лично мнение. Имаме състав на делегацията. В позицията няма нищо притеснително. Отчетени и защитени са националните интереси на България. Отчетени са съюзническите интереси", посочи Главчев. 

Депутатите изслушват премиера Главчев и военния министър Запрянов

Министър Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър заяви, че няма позицията няма как да бъде разсекретена, защото "се базира на секретни документи на НАТО. Това са документи разработени в Алианса, не в България". "Не е вярно, че българската позиция ще стане известна на света. Заседанията на срещите на високо равнище са закрити. Само в преамбюла по време на откриването присъстват медии, след което, когато делегациите представят тези позиции, няма да има медии. Те остават вътрешни за протокола на НАТО по отношение на вземането на решения", коментира още министър Запрянов. 

Министърът информира депутатите за проведеното заседание на Съвета на министрите на отбраната на 13 и 14 юни тази година. "По време на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО дискусиите се проведоха изключително в контекста на продължаващата агресия на Русия срещу Украйна и подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители от 9 до 11 юли . Първостепенните теми бяха развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, в това число повишаване на отбранителния и индустриален капацитет на страните членки, както и продължаването и засилването на оказваната помощ за Украйна. Общо на тази среща бяха дискутирани 32 документа. Сред разгледаните документи са такива, свързани с отбранителните планове на НАТО, планирането и индустрията, подпомагането на Украйна в различни области, повишаването на устойчивостта на Алианса, иновационните  технологии, хибридните влияния на трети страни, както и сътрудничеството на ЕС с Африканския съюз, посочи той. 

По време на заседанието бяха обсъдени усилията за увеличаване подкрепата за Украйна, както и координирането на НАТО и ЕС за оказване на политическа и практическа подкрепа на страната. Министърът на отбраната на Украйна представи актуална информация за агресивната война на Русия срещу Украйна, както и за най-спешните потребности на страната и напредъка на реформите по отношение на сигурността и отбраната. Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ за страната. Те заявиха своето убеждение, че подкрепата за Украйна е също в интерес на нашата собствена сигурност. Обсъдихме още ролята на НАТО при координиране и предоставянето на помощта за Украйна и предложението на генералния секретар на НАТО за многогодишен финансов ангажимент за страната, посочи Запрянов. 

Президентът Радев няма да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон

На въпрос на ДПС какво в позицията е смутило президента Радев, довело до отказа му да участва на срещата на върха на НАТО, Главчев отговори: Това е лично решение, така че няма как да го коментира. Какво му е смутило - само той може да каже. Това е пример как да си взаимодействат институциите. Очевидно има лични мотиви.  

Тошко Йорданов поиска закриване на изслушването на премиера и министъра на отбраната. Предложението бе прието със 106 гласа "за", 37 "против" 54 "въздържали се". 

"Това, което изчетоха Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в и министъра на отбраната общи приказки е вярно, като съдържание няма нищо общо с документите в секретно деловодство. Има неща, които на тази среща България ще трябва да потвърди, или да не се съгласи. Президентът Радев е абсолютно прав, когато е отказал да защитава подобна теза пред партньорите ни в НАТО. Предлагам заседанието да е закрито, да се изчете документа и да видите, че има неща, за които Народното събрание не е давало санкция", обоснова се Йорданов.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1976 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
ПСИХО ЛАЙНЯРА от СЕВЛИЕВО КАТИЛА

2024.07.06 | 13:00

17
ДА НАПОМНИМ ЧЕ, КАТИЛА Е БЕЗОБИДЕН БЕЗРАБОТЕН ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЗРОД ЛЕЖАЛ В ЛУДНИЦАТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ПАНДИЗЧИИТЕ СА СЕ ГАВРИЛИ СЕКСУАЛНО С ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ИЗРОД.

2024.07.04 | 11:30

16
НАТО ще изпрати контингент в Украйна и затова се крие съдържанието на документа. Това се пише по медиите на запад.
Ха, ха, ха

2024.07.04 | 09:47

5
ОКУПАТОРА САЩ, ЩЕ КАЖЕ КОГА , КОЛКО И КОЙ ДА ЗАМИНАВА ЗА ПУШЕЧНО МЕСО В УКРАЙНА.

2024.07.04 | 11:28

15
Точно така е !!!
????

2024.07.04 | 11:02

11
А,ще ЧУЯТ ли НЕЩО депутатите за "Сребреница",СЛУЖБИТЕ ????
ПСИХО ЛАЙНЯРА ИБАН ОЛИГОФРЕН КАТИЛА

2024.07.04 | 11:27

14
КАТИЛА, може да ходиш в Сребреница, да духаш на шиптарите там ибана ШУШУМИГО. Имаш опит с циганите от Ловешкия затвор.

2024.07.04 | 11:25

13
Няма нищо секретно. Крият съдържанието от страх как народ как ще реагира.

2024.07.04 | 11:25

12
Много мирише......чак вони.....

2024.07.04 | 09:52

6
Идиоти, това, което наричате "войска" е по - малка по численост от военния оркестър на Русия, а и никой от "войската" ви няма да отиде от страх. Това не ви е игра. Всички "евроатлантици" заминавайте, че да се види, какви дрисльовци сте.
Емѝ...КАТИЛА

2024.07.04 | 10:26

10
Духал съм на Шкумбата...ПРЪЦ...ПРЪЦ...МЯУУУУ....УРУНГЕЛЛ...
Някой

2024.07.04 | 10:16

8
Ма от кой ги е страх, от Русия ли? Шкумба, ти ли си?

2024.07.04 | 10:05

7
Точно така!
хванали опорката

2024.07.04 | 10:21

9
че няма да пращат войски в усрайна засега, ама там може да се пращат военни инструктори, военни лекари и т.н кажете каква ще е вноската на България в 40 млрд евро, която всяка година нато ще дава като военна помощ на усрайна ... как българския данъкоплатец ще плаща сащ да воюват с русия ... питайте мнозинството българи съгласни ли са да плащат за война срещу русия
Nova Television Ani salich

2024.07.04 | 09:19

1
Oskara na MARINOV e sa Rachkov Griechenland bes Germany
AtilaFox

2024.07.04 | 09:40

4
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев, на 48 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
ПСИХО ЛАЙНЯРА ИБАН ОЛИГОФРЕН КАТИЛА

2024.07.04 | 09:39

3
ПРАТЕТЕ ИБАНИЯ ФОРУМЕН ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ПАНДИЗЧИИТЕ СА СЕ ГАВРИЛИ СЕКСУАЛНО С ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ИЗРОД.

Добави коментар

Водещи новини