Проф. Даниела Бобева: Ние сме си виновни за по-високата инфлация, през последната година се движим над критерия

  • 26 юни 2024 18:22

  • 830
  • 3
Проф. Даниела Бобева: Ние сме си виновни за по-високата инфлация, през последната година се движим над критерия
© Bulphoto (архив)

България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2025 г. Причината – страната ни не отговаря на инфлационния критерий. Това констатират Европейската комисия и Европейската централна банка в доклади, публикувани днес.  Посочва се, че България има отлични показатели по останалите три критерия - стабилни публични финанси, стабилност на обменния курс и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти. „Това е уникален конвергентен доклад“, каза в предаването „Лице в лице“ проф. Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София., финансист и бивш премиер.

„Първо се публикуваха много късно, обикновено е в края на май и началото на юни. Изведнъж разбрахме от „Политико“ какво има в тях. Как така тези доклади изтичат предварително? Това, че изтича информация не е добре, защото тези доклади се разглеждат не само политически, но и от пазарите“, коментира Бобева.

Според нея трябва да се постави въпрос как така служители са дали информация за докладите предварително.

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

По думите ѝ другото странно нещо е, че двата доклада определят по различен начин инфлацията.

„Ние сме си изцяло виновни за по-високата инфлация, защото през последната една година винаги се движим над критерия с по 1%, 2%. Имаше месеци, в които бяхме с 3% над инфлационния критерий. Ние не съумяхме да свалим инфлацията, а тя е вътрешна“, обясни още финансистът.

„Малко съм натъжена от този доклад. Трябваше да ни похвалят, а целият доклад е пълен с критики, които не казвам, че не са основателни, но въпреки това сме една от малкото фискално сериозни държави. След Швеция ние сме най-добрите в изпълнението на критериите и това заслужава адмирации“, каза Бобева.

Според нея и политически, и организационно технически не сме готови за приемането на еврото. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
830 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.06.26 | 20:44

3
Мърло, Бантустаня отговаря и на още едно "изискване"... устойчива бедност!
Рой

2024.06.26 | 20:24

2
Ядем скъп хляб

2024.06.26 | 19:05

1
Толкова професори в тази малка страна без никакъв принос,преписвали та се късали има смо по нашите ширини.Да се смееш ли или да плачещ!

Добави коментар

Водещи новини