Министърът на културата за спора за Панагюрското съкровище: Въпросът е погрешно поставен

  • 25 юни 2024 17:51

  • 1543
  • 1
Министърът на културата за спора за Панагюрското съкровище: Въпросът е погрешно поставен
© БТВ

Въпросът е погрешно поставен. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ служебният министър на културата проф. Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и по повод спора за мястото за съхранение и излагане на Панагюрското съкровище. Припомняме, че общински съветници от Пловдив поискаха то да се върне в Археологическия музей на града. Понастоящем съкровището се съхранява в Националния исторически музей.

Мога да разбера общинските съветници, защото те трябва да се грижат за интересите на града. Но в случая те не съвпадат с националните интереси. Тук става въпрос не за града, а за музея – Регионалния или Националния. Националният исторически музей е музеят на държавата, заяви проф. Тодоров.

Това е собственик на музея в Пловдив, но е собственост и на държавата България. Логично е съкровището да бъде представяно, особено в чужбина, от държавата, от Националния исторически музей, добави той.

Това е въпрос на незаразбиране. В момента Министерството на културата организира съкровището да бъде представено в музея "Гети" в Лос Анджелис, като стотиците хиляди долари от това ще отидат Регионалния музей в Пловдив, посочи министърът на културата.

Доц. Бони Петрунова: Панагюрското съкровище е на цалята нация

Говорим за национална културна ценност, не за регионална, не за местна. Мястото му е в Националния исторически музей. Ако хората желаят, нека гласуват и да преместят музея в друг град, коментира проф. Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и.

Той съобщи още, че се рестартират няколко програми, особено такива свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, защото има риск да бъдат загубени десетки милиони евросредства, предназначени за българската култура.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1543 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ванга

2024.06.25 | 18:51

1
Сложете и музея на солта в София щот бил национален хахахха

Добави коментар

Водещи новини