Кои са народните представители от 23-ти МИР-София в 50-ия парламент

  • 20 юни 2024 14:33

  • 311
  • 0
Кои са народните представители от 23-ти МИР-София в 50-ия парламент
© Novini.bg/ Canva

Със свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК) определи имената на новите народни представители в 23-ти МИР-София, които днес положиха клетва в 50-ия парламент.

Ето кои са новите депутати, подредени според номерата в бюлетините, изтеглени в жребия на ЦИК:

Павела Митова от "Има такъв народ" е родена на 28 януари 1991 г. в София, сочи справка на сайта на Народното събрание. По професия тя е експерт по международни отношения. Владее английски, френски и италиански език. Митова е народен представител в 49-ия парламент и е председател на Групата за приятелство България - Република Северна Македония. Тя е била депутат и в 46-ото Народно събрание (НС).

Кои са новите народните представители от 24-ти МИР - София в 50-ия парламент
 
Цончо Ганев от "Възраждане" е роден на 11 март 1979 г. в София. Висшето си образование получава от Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов със специалност "Икономика на търговията". Пътят му преминава през мениджърски позиции в международни компании. От 2012 г. до 2015 г. е заместник-кмет на район "Младост" в София. През 2014 г. става един сред учредителите на партия "Възраждане". Депутат от 47-ото до 48-ото Народно събрание (2021-2023). От 12 април е депутат и заместник-председател на 49-ото Народно събрание, по информация на отдел "Справочна" на БТА.
 
Виолета Кърпачева от "Възраждане" 
е родена на 5 януари 1974 г. в София. По професия е икономист, сочи информация в сайта на Народното събрание. Била е депутат от 49-ото Народно събрание, член на комисиите по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта, и по превенция и противодействие на корупцията.

Ивайло Чорбов от "Възраждане" е роден на 7 април 1976 г. в София. Депутат е от 49-ото Народно събрание, избран от 23-ти МИР-София, сочи информация в сайта на парламента.
 
Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) 
е роден на 17 април 1980 г. Народен представител е в 47-ото, 48-ото, 49-ото НС, сочи справка в интернет страницата на парламента. Петков е премиер на страната от декември 2021 г. до август 2022 г. Завършил е финанси в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10 на своя випуск, се посочва в биографичната справка, публикувана на страницата на ПП. През 2018 г. създава за българските студенти от природонаучните дисциплини Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" и е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към университета, афилииран с Харвардския университет. Петков е с опит като предприемач и развива проекти в областта на иновациите с висока добавена стойност, както и бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии.  
 
Божидар Божанов от ПП-ДБ 
е роден на 19 август 1987 г. в Бургас. Божанов е IT експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Завършил е Голдсмитс колидж, част от Лондонския университет. Той е първият министър на електронното управление в България от декември 2021 г. до август 2022 г., сочат данните на сайта на коалицията. В рамките на 49-ия парламент е председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Бил е депутат в 45-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото НС.
 
Атанас Атанасов от ПП-ДБ 
е роден на 17 май 1959 година в с. Батин. Юрист е, завършил специалност „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, пише на сайта на коалицията. Атанасов е председател на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Демократична България”. Заместник-председател е в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото НС, депутат в 39-ото, 40-ото и 43-тото и 49-ото Народно събрание. Председател на Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните за електронните съобщения, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, председател на Временната комисия за дейността на Глеб Мишин и на временната комисия за протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември 2023 година, сочи информация на сайта на парламента. Директор е на Националната служба за сигурност в правителството на Иван Костов (1997-2001 г.).

Вяра Тодева от ПП-ДБ е завършила ‘’Бизнес и финанси’’ в College of North West London и притежава магистърска степен по право и икономика, сочат данни от сайта на коалицията. От 2006 г. до 2021 г. е заемала различни длъжности, включително директор на дирекция в Държавната агенция „Електронно управление“, в Министерството на здравеопазването, в Агенцията по вписванията и др. За периода 13 юли 2021 г. – 29 август 2022 г. заема последователно длъжностите заместник изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, заместник областен управител и вр.и.д. областен управител на област София. При правителството на акад. Николай Денков е назначена за областен управител на област София – град.

Васил Стефанов от ПП-ДБ е роден на 26 ноември 1993 г. в София, пише на сайта на НС. Магистър е по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, адвокат с опит в областта на гражданското, търговското и процесуалното право. Народен представител е в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание, бил е зам.-председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, член на Комисията по енергетиката и член на Временната комисия за дерогацията, с която се ползваше „Лукойл“.
 
Надежда Йорданова от ПП-ДБ
 е родена на 6 март 1973 г. в Кубрат. Народен представител е в 45-ото, 46-ото и 48-ото НС. В 49-ото НС е председател на Комисията по конституционни въпроси и член на Комисията по правни въпроси и по здравеопазване, сочи информация в сайта на коалицията. Министър на правосъдието е в правителството на България от декември 2021 г. до август 2022 г. Юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ е роден на 6 август 1984 г. в София. Сабрутев е магистър по Управление на международни проекти и магистър по Маркетинг от Университета за национално и световно стопанство, пише на сайта на коалицията. Има над 10 години опит в областта на енергетиката (горива и електроенергия) и значителен опит в управлението на големи проекти, търговията, маркетинга и иновациите. Народен представител в 47-ото, 48-ото и 49-ото НС. Заместник-председател е на Комисията по бюджет и финанси, и член на Комисията по енергетика.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС е роден на 29 август 1982 г. в Бургас. По образование е финансист с богат опит в одиторската сфера, пише на сайта на ГЕРБ. Народен представител в 44-тото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото НС. Бил е зам.-председател на Комисията по икономическа политика и иновации, и член на Комисията по бюджет и финанси.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС е роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас. По професия е политолог. Народен представител в 44-тото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото НС, сочи информация на сайта на ГЕРБ. Бил е председател на Комисията по медии и култура, член на комисията по външна политика и временната комисия за дейността на Глеб Мишин.

Николай Алгафари от ГЕРБ-СДС е роден на 11 януари 1995 г. Завършил е висшето си образование в Нов български университет със специалност „Бизнес администрация“, пише на сайта на ГЕРБ. Граждански активист е от 2015 г. експерт по връзки с обществеността, с опит в областта на комуникациите, търговията и управление. Бил е сътрудник в 47-ото НС в сектор "Младежки политики".
 
Владимир Данаилов от ГЕРБ-СДС 
има бакалавърска степен по "Индустриален мениджмънт" в Техническия университет – София, магистратура по "Бизнес администрация" в Американския университет и богат опит в публичния и частния сектор у нас и в чужбина. От 2016 г. до края на 2019 г. оглавява Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Резултатите на Агенцията в този период дават основание в Столичната община да се създаде ново направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие'', чието управление Данаилов поема в качеството му на заместник-кмет от началото на 2020 година. От 15 юни 2020 година застава начело на Фонда на фондовете, който управлява над един млрд. лв. ресурс от еврофондовете, сочи справка на сайта на Фонда.

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС е роден на 7 ноември 1983 г. Народен представител е в 41-вото, 42-рото, 43-тото, 44-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото НС, сочи информация на сайта на ГЕРБ. Бил е член на комисиите по енергетика, регионална политика и временните комисии по случая Глеб Мишин, споразумението с „Боташ“, сигурността на машинното гласуване и пътната карта за газопровода „Турски поток“.

Христо Проданов от "БСП за България" е роден на 24 март 1977 г. в Панагюрище. По професия е инженер, икономист. Бил е депутат от „БСП за България“ в няколко парламента, сочи информация на сайта на Народното събрание. Проданов е министър на туризма в правителството на премиера Кирил Петков.   
 
Георги Куков от "Величие" 
е роден на 18 февруари 1963 г. в Кюстендил. Завършил е Математическа гимназия през 1981 г. През 1991 г. се дипломира от Медицинската академия в София със специалност „Фармация“, се посочва в биографична справка, предоставена на БТА от кандидата. До 1994 г. работи като управител на аптека и медицинско осигуряване в Националния център по сърдечно-съдови заболявания, след което създава фирма, занимаваща се с търговия с лекарствени средства.    
 
Тимур Халилов от ДПС 
е магистър по бизнес администрация, бакалавър – филолог, сочи справка на сайта на ДПС. Бил е областен председател на ДПС-София от 2008 г. до 2011 година.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
311 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини