Министър Николов: Въвеждането на еврото ще бъде доказателство за задълбочаването на европейската интеграция на България

  • 17 юни 2024 13:35

  • 340
  • 2
Министър Николов: Въвеждането на еврото ще бъде доказателство за задълбочаването на европейската интеграция на България
© Министерство на икономиката и индустрията

„Присъединяването към единната европейска валута е сред основните приоритети на страната. Въвеждането ѝ ще бъде доказателство за задълбочаването на европейската интеграция на България“. Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко НиколовПетко НиколовПетко Николов е назначен за министър на икономиката и индустрията в служебния кабинет с на откриването на международната конференция на тема „Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната?“. Той изтъкна, че страната ни ще направи голяма крачка напред в своята интеграция и ще участва в процеса по формиране на паричната политика в ЕС, съиобщиха от икономическото министерство. 

„С присъединяването на България към Eврозоната ще станем част от общност, в която над 340 милиона граждани на 20 държави членки на ЕС използват еврото като национална валута. Членството в най-развития паричен съюз в света носи значителни ползи в икономически, социален и репутационен аспект“, подчерта д-р Петко НиколовПетко НиколовПетко Николов е назначен за министър на икономиката и индустрията в служебния кабинет с

По думите му стратегическата цел на България е да изпълни условията за членство в Еврозоната до края на 2024 г., след което да въведе еврото като национална валута. Сред действията, необходими за постигането на тази цел, той посочи спазването на бюджетна дисциплина и намаляването на инфлацията до нива, сравними със страните с най-ниска инфлация в Еврозоната. По думите на икономическия министър покриването на критерия за инфлация остава предизвикателство за България и подчерта, че за постигането му са необходими усилия.

Сред ползите за България министърът на икономиката открои повишаването на кредитния рейтинг на страната след приемането на еврото. „Единната валута ще намали транзакционните разходи за бизнеса, което ще подпомогне външнотърговския стокообмен, ще има положителен ефект върху чуждестранните инвестиции“, каза още той.

По неговите думи в условия на възникнала криза, силната европейска парична политика разполага с инструментите да овладее инфлацията в държавите от Еврозоната и да я поддържа на ниско равнище. Същевременно с това, Европейската централна банка осъществява надзор над банковата система и по този начин гарантира нейната устойчивост.

Реалният хоризонт за приемане на еврото е средата на 2025 г. според зам.-финансовия министър

Министър Николов подчерта, че въвеждането на еврото в България ще бъде съпроводено и с конкретни мерки за защита на потребителите, които включват изисквания на правилно преизчисляване на цените от лева в евро, двойно обозначаване на цените на стоките и услугите в  евро и в лева. По думите му периодът на двойно обозначаване на цените ще започне един месец след датата на влизане в сила на Решението за приемане на еврото и ще  приключи 12 месеца след датата на въвеждане на еврото.

„Преходът от лев към евро следва да се осъществи плавно и информирано, за да може ползите от членството да се усетят от всички български граждани и предприятия“, добави той. Д-р Петко Николов посочи конкретни мерки, които имат за цел да гарантират, че процесът на въвеждане на еврото ще бъде прозрачен и справедлив за всички потребители. 

По думите му Комисията за защита на потребителите ще следи за спазване задълженията на търговците за правилното преизчисляване и двойното обозначаване на цените. Той добави, че за да се осигури защита на потребителите са включени специфични мерки като наблюдение на търговските практики, проверки на цените и механизми за бързо реагиране при установяване на нарушения. 

 „След като България изпълни изискванията за присъединяване към Еврозоната, българският бизнес ще разполага с достатъчно време, за да се подготви за действителното преминаване на информационните, вътрешно-фирмените системи за управление на процесите и разплащателните системи“, увери министър Николов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
340 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Баце

2024.06.17 | 14:22

2
Алекси

2024.06.17 | 13:48

1
Кактэ и окончателно загробване на българската икономика или каквото и ако е останало нещэ от нея.

Добави коментар

Водещи новини