Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

  • 16 юни 2024 14:12

  • 1406
  • 24
Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита
© Булфото, архив

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов.

"Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България, който евентуално така да бъде комуникиран, че да стигне до избирателите и те да направят своите решения и своя избор на базата на една по-широка перспектива, поглеждайки напред за това какво я чака България и света, вместо да се занимават с конкретни ежби между този и онзи политик, подхвърлени фрази, компроматни или други димки, които излизат на сцената, раздуват се и около тях се движи дебатът, вместо да видим, че голямата битка в момента е между демокрацията и диктатурата", коментира той.

И добави, че "контролирана демокрация" е целта на водените от руския президент Владимир Путин.

Радан Кънев: В този вид ПП-ДБ няма политическо бъдеще

Според него в предизборната кампания се е "загубило главното" и резултатите го показват.  "Очаква се този разказ в защита на демокрацията в крайна сметка да дойде от демократичната десница, от тези политици, които представляват либералната демокрация в нашата политика. Очевидно те не можаха да дадат достатъчно комуникативен разказ на ситуацията, който да стигне до избирателите. Затова много от тях си останаха вкъщи, защото не успяха да се мотивират".

Публицистът Иван Стамболов - Сула: Постепенно нещата започват да вървят към уродлив либерализъм

Има риск България да излезе от демократичната орбита и да се върне към някакви по-стари практики на социалния и политически живот, предупреди доц. Лозанов.

По думите му правителство трябва да се състави, но срещу него трябва да има и достатъчно активна и убедителна опозиция.

Медийният експерт подчерта, че използването на социалните мрежи и други платформи имат основния дефект, че хората все повече ги възприемат като медии, а те не са: "За да бъде нещо медия, то трябва да пренася едно и също съдържание до много хора, но заедно с това, за това съдържание трябва да се носи редакционна отговорност, т.е. някой да гарантира, че то е произведено според професионалните стандарти, което социалните мрежи не позволяват и не изискват. В социалните мрежи няма ангажимент да произвеждат съдържание по някакви стандарти. Там е възможно абсолютно всичко".

Георги Лозанов се пита: Защо ли президентът сега - в края на изборите, ясно заяви перспективата за собствен проект?

Според него в социалните мрежи се извършва огромна манипулация, на която политиците също стават жертва. По думите му проблемът е изваждането на журналистите от комуникацията, което е демократична обида. "По този начин запушваш гласа на аудиторията, на гражданите, и им говориш като на една празна дъска, на която рисуваш каквото ти хрумне", обясни той.

Доц. Лозанов бе категоричен, че по време на кампания журналистиката е изключително важен фактор, който все по-малко играе тази роля.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1406 24

Коментари 24

Добави коментар

2024.06.16 | 18:43

24
Гого, папионкОФФФФ, смърдиш!

2024.06.16 | 16:58

23
Евроатлантическа гнус

2024.06.16 | 16:58

22
Педал
Работническо дело

2024.06.16 | 16:42

21
Този убитник с папионката трябва да се рита яко

2024.06.16 | 15:54

20
Значи с две думи казва, че на хората трябва да се поднася редактирана информация. Все едно българите през 2024 сме някви крепостни тъпанари.

2024.06.16 | 15:50

19
Демокрация ли е да ми гласуват там някви мангали и турци бъдещето? Пеевски демократ ли е?
Santiago

2024.06.16 | 15:49

18
Папиончо е говорител на неолибералните содомити.
БОТЕВ

2024.06.16 | 15:34

17
Така е!

2024.06.16 | 15:28

16
Ние Българите КАЗВАМЕ ТВЪРДО НЕ на ЕВРО НАТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕЛИГИТИМНО избрано с 10% гласуващи НЕБЪЛГАРИ! ПРАВИТЕЛСВО ЩЕ ИМА КОГАТО СЕ ФОРМИРА ПАРТИЯ "ЕДИННА БЪЛГАРИЯ" С ПРОРУСКА ЕВРАЗИЙСКА ОРИЕНТАЦИЯ, която ще ПОДКРЕПИМ 90% от НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ! ИЗБОРИ ДО ТОЗИ РЕЗУЛТАТ!
БОТЕВ

2024.06.16 | 15:17

15
Ту е доцент,ту е професор!!!! По какво и къде си бре лигльо!?!?

Добави коментар

Водещи новини