Зографски от ПП-ДБ-СС разкри ще поскъпне ли транспортът в София

  • 14 юни 2024 11:59

  • 214
  • 3
Зографски от ПП-ДБ-СС разкри ще поскъпне ли транспортът в София
© Булфото (архив)

Кметът на София Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите представи амбициозен план за модернизация на градския транспорт. Предвижда се закупуването на нови трамваи, тролейбуси, електробуси и автобуси.

"Това зависи от добрата воля на общинските съветници от всички групи. Всички те би трябвало да носят отговорност пред софиянци за добруването на нашия град. Тази седмица представихме заедно с кмета Терзиев най-амбициозната програма за обновяване возилата на градския транспорт, правена някога в историята на София. Става въпрос за една инвестиция за следващите 5 г. от около 1 млрд. лв. и закупуването на около 500 нови превозни средства, от които 150 трамвая, 280 автобуса и 75 тролейбуса, които ще са по най-нова технология, изключително модерни, комфортни", заяви общинският съветник от ПП-ДБ-СС Андрей Зографски в "България сутрин".

Пълна промяна: София инвестира 1 млрд. лева в модернизацията на градския транспорт

Новият градски транспорт ще се финансира от няколко източника, посочи общинският съветник.

"Това ще бъде сложна финансова конструкция. Част от тях ще се финансира директно от бюджета на София, друга - от европейските програми. Бюджетът на самия градски транспорт е бюджет за ежедневното му съществуване. Ние като град сме кандидатствали за NetZeroCities, където има няколко милиарда евро възможни. Тепърва ще трябва да представим този план в Европейската комисия и в Европейската инвестиционна банка, както и заем. Имаме да строим няколко детски градини, които ще отнемат поне 2 години. Тази нестабилна политическа ситуация се отразява негативно", коментира Зографски пред Bulgaria ON AIR.

Според госта градският транспорт е стабилен от финансова гледна точка и достъпен за гражданите.

"Нямаме намерение през този мандат да се коригират цените на градския транспорт. Финансовата рамка показва, че градският транспорт е в добра финансова кондиция за момента. Вече имаме над 1,1 млн. среднодневно пътувания. Успяваме да привличаме нови и нови пътници. Плащането през карта, годишната карта от 365 лв. - направена е максимално достъпна за софиянци. Проблемът е, че е бавен и понякога нередовен", каза още Зографски.

По негови думи има проблем с недостига на шофьори, както и с частите на автобусите.

"Спрян е отливът на шофьори. Имаме сериозен недостиг. Намерихме 6 млн. лв. от увеличени приходи на Столична община, които ще покрият стари дългове на системата, генерирани в предишните мандати и ще се инвестират в по-добро състояние на подвижния състав. Голям е проблемът с частите на автобусите", добави Зографски.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
214 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.14 | 15:54

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
K.P

2024.06.14 | 12:38

2
Заглавието на статията е изключително точно .. ДС !!!

2024.06.14 | 12:10

1
До кога ще ни натрапвате този македонец от българомразкото семейство в Скопие?

Добави коментар

Водещи новини