Премиерът Главчев в Берлин: България ще има конкретен принос за възстановяването на Украйна

  • 11 юни 2024 17:31

  • 1401
  • 16
Премиерът Главчев в Берлин: България ще има конкретен принос за възстановяването на Украйна
© МС

България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лв. на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната. В напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13989

Това обявиха премиерът Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в и министърът на енергетиката Владимир Малинов в Берлин. Министър-председателят изтъкна, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране. Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Киев.

Готовността на България да има конкретен принос за възстановяването на Украйна беше във фокуса на изказването на премиера Главчев по време на конференцията, провеждаща се в германската столица. Министър-председателят акцентира върху щетите за близо 1 трилион долара, които Киев понася заради непредизвиканата и незаконна пълномащабна военна агресия на Руската федерация. Войната отне живота на хиляди невинни украински граждани, в това число стотици деца. Разрушени са стотици хиляди домове, а също училища, културни и религиозни центрове, засегната е критична инфраструктура, което ограничава достъпа до електрическа и топлинна енергия, чиста вода и телекомуникации.

Главчев посочи, че български компании са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура. Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и обществени сгради. В тази връзка премиерът отбеляза и необходимостта от пълноценно интегриране на Украйна в развитието на Пан-европейските транспортни коридори, което ще донесе съществени ползи, както за икономиката на Киев, така и за ЕС.

Министър-председателят обърна специално внимание на мащабните щети върху околната среда, които също трябва да заемат важно място във възстановителните дейности в Украйна. Премиерът Главчев припомни, че България беше една от първите страни, които откликнаха с конкретна помощ за преодоляване на бедствието, причинено от умишленото варварско разрушаване на язовир „Каховка“. Страната ни има и подписан двустранен Меморандум за сътрудничество в областта на опазване на околната среда, в който се заявява ангажираността на България за съвместна работа в устойчивото управление на водите, защитата от наводнения, управлението на отпадъците, подобряване качеството на атмосферния въздух и опазване на природата. Опазването и възстановяването на културното наследство на Украйна е друго огромно предизвикателство. Български експерти могат да предложат така необходимата помощ за реставрация и консервация на пострадалите културни обекти в Украйна. 

България има интерес да участва в създаването на коридор за пренос на "зелена" енергия от Азербайджан към Европа

Партньорите на Украйна имаме не само волята и амбицията, но и капацитета, за да окажем така необходимата решителна подкрепа за възстановяването на страната от разрушенията, причинени от агресора, заяви премиерът Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в. Министър-председателят определи Механизма за Украйна „Ukraine Facility“ като мощен инструмент, с който ЕС разполага за дългосрочна подкрепа при възстановяването на Киев. Премиерът Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в беше категоричен, че тази подкрепа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, при водещата роля на Украйна и нейните институции в процеса на определяне на непосредствените конкретни цели, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1401 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Sevindj billou ruse

2024.06.11 | 20:50

16
Krada AOK

2024.06.11 | 19:51

15
grobarski bokluk usraina shte bade vazstanovena ot putin a ne ot utrepki kato teb

2024.06.11 | 18:51

14
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА НИЩО
Teodora Andreas Berlin

2024.06.11 | 18:31

13
Islam pensia v Allianz
Teodora Andreas Berlin

2024.06.11 | 18:29

12
5 g ne sam bila v Balgaria
Браво!

2024.06.11 | 18:15

11
Затова сме хора - да си помагаме!

2024.06.11 | 18:06

10
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.11 | 17:51

9
Да,бе,да!
Ха, ха, ха

2024.06.11 | 17:37

4
ША ИМА САМО ЕДИН УЙ ЗА ИБАНИЯ ФОРУМЕН ПЛЪХ ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА.
Ха, ха, ха

2024.06.11 | 17:46

8
ЩЕ ГО ПОЕМА АНАЛНО И ФОСТАТА КАКТО ПОЕМАМ ВСИЧКО ОСТАНАЛО, НА ЛЮЛЯКОВА ГРАДИНА 19.
Рая

2024.06.11 | 17:44

7
Много е гаден психясълия ибан олигофрен КАТИЛА.

2024.06.11 | 17:41

5
браво....трябва да помогнем във войната срещу агресора русия

2024.06.11 | 17:43

6
Гълтай циганска сперма побъркан олигофрен КАТИЛА, така ще помогнеш на укронацистите.

Добави коментар

Водещи новини