Христо Иванов подаде оставка като председател на "Да, България", няма да става и депутат

  • 10 юни 2024 14:30

  • 16886
  • 78
Христо Иванов подаде оставка като председател на "Да, България", няма да става и депутат
© Булфото (архив)

Изпълнителният съвет на "Да, България" реши да приеме моята оставка. Решението да си подам оставката е лично мое. Резултатите от изборите изискват поемането на политическа отговорност. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 886

Това заяви на брифинг в централата на "Да, България" председателят на партията Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.  

Първи ден след изборите: Коментари, реакции, прогнози

"В България вече говорим за дълбока криза, като политическата криза е само върха. България не може да си позволи по течението. България има нужда от реформаторски правителства, които да решават проблемите. А проблемите са корупцията, беззаконието и разграждането на институциите. Аз говоря за такива правителства от 2022 година. За съжаление не успяхме да мобилизираме обществена подкрепа. През цялото време ние бяхме представяне като хора, които гонят само властта, сглобкаджии и хора, които са излъгали общественото мнение. ГЕРБ взриваха въможността за разговор за реформите в България, като се прилепиха абсолютно ненужно към Пеевски. Те изгориха всяка възможност за реформи, защото усетиха, че не можем да съберем обществена подкрепа за нашите политики и решиха да вземат властта, за да я употребяват, както те си знаят. Тандемът Борисов-Пеевски се възползва от нашата слабост. Все пак има надежда. Нашите избиратели не гласуваха за нас, но не отидоха да гласуват и за друга формация. Това за мен означава, че разговорът все още е възможен. Пак искам да подчертая, че това решение е мое и на "Да, България". Другите партии в коалицията могат да имат свое мнение. Тепърва Националният съвет на "Да, България" ще реши как да се проведат избори за ново ръководство. Декларирам, че няма да се кандидатирам за лидер. Декларирам, че няма да стана и депутат. Това е мое решение", категоричен бе той. 

"Приемам решението на нашите избиратели да не ни подкрепят. Искам да благодаря на хората, които ни подкрепиха. Ще продължа да работя за каузите, които сме очертали и споделяли. Искам да благодаря на всички колеги и съмишленици от коалицията. Ще продължим да работим заедно. За мен вече основният фокус на работа ще бъде партията "Да, България", добави Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

"Не сме взимали никакви решения по отношение на коалиционния формат. Трябва да проведем разговор с колегите от ДСБ и ПП. Този разговор е много важен, защото трябва да разберем как можем да участваме във властта без да имаме мнозинство. Това е най-важният въпрос. Не търсете някаква ревизия на коалиционния формат. Разговорът за надграждане е много важен, но това не означава ревизия на коалицията. Още при заклеването на кабинета "Денков" заявих, че правим голям компромис, за да има реформи при управлението на държавата. Ако това не се случи, всеки трябва да поеме своята политическа отговорност. Днес, 12 месеца по-късно, аз поемам своята отговорност. Моята оставка няма да реши проблемите на България. Те са много. Външната ситуация става още по-сложна. Начинът, по който искат да управляват Пеевски и Борисов, е недопустим. Дали си струваше - да. Просто не успяхме да защитим нашите тези. Един ден реформите ще продължат - съдебната, в регулаторите. За мен кабинетът "Денков" беше безапелационен курс и си струваше", разкри Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.  

При 85,47% обработени протоколи 7 партии влизат в 50-ото Народно събрание

"Антисистемните партии са световен феномен. Това не е само проблем на България. В България този проблем е по-голям, защото държавата е прогнила от корупция. Борисов и Пеевски са свикнали да вдигат телефона и да уреждат поръчки, да лъжат и мажат. Това е много опасно. Българската система за национална сигурност е разкачена от политически контрол. Президентът не е свиквал КСНС при положение, че до нас бушува война. Това означава, че по върховете на властта никой не си говори какво очаква България. Корупцията е разяла всичко. Пеевски и Борисов са свикнали да преяждат с власт и да си мислят, че държавните органи са им бащиния. Това беше причината да формираме кабинета "Денков" - да се постави въпросът за нормален разговор във властта. Борисов и Пеевски взривиха този разговор. За мен победата на Борисов е пирова. Да видим дали ще направят правителство", завърши Иванов. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
16886 78

Свързани новини

Коментари 78

Добави коментар

2024.06.11 | 13:56

78
Никаква оставка не е давал. просто го изхвърлиха от ДБ. Такъв търтей, който няма един ден трудов стаж, не трябва да бъде в политиката.
Петър

2024.06.11 | 09:25

77
Този от години си гледа само собствения интерес и такива като него нямат място в политиката

2024.06.10 | 20:00

76
Той разори България.
Гост

2024.06.10 | 19:32

75
Тоя се изака,убу си гащите и си тръгна,ама насран си тръгна
Браво

2024.06.10 | 18:54

74
Не те харесвам но това е мъжка постъпка за това ти казвам евала
Реалист

2024.06.10 | 18:50

73
Ицо,не ги мисли ГЕРБ и Борисов! Надживяха и БСП,и Реформаторския Блок,и ВМРО,ще надживеят и Вас.Чудя се само защо се хвана с шарлатаните Просто Кирчо и Кокорчо,не ги ли прецени що за хора са от самото начало?! Още от служебното правителство и лъжите на Кирчо за канадското гражданство,не видя ли левичарските простотии на Кокорчо,които ни отдалечиха от Шенген и Еврозоната! Или просто видя възможност да докопаш властта с една шепа избиратели! Защо се хвана с комунистите от БСП,нали си Евроатлантик и русофоб!!! Явно всичко е парлама, важното е да докопаш кокала.......И сега като видя , че кокала вече е недостижим,си би чукалата!?!

2024.06.10 | 18:49

72
Той си заминава, но глупавата му Конституция остава и даже ГЕРБ да нямат правителство, в момента управляват само заради него.
Иван

2024.06.10 | 18:47

71
Г-н Иванов, бутна България в политическа криза, сега като, че ли няма нищо общо с това си излиза тихичко.
Демократ

2024.06.10 | 18:27

69
Най-свестният подава оставка. А гномът от ДСБ отново се спотайва !
Дб

2024.06.10 | 18:45

70
Хвърли страната в криза и се измъква! Стана ли така г-н Христов?
Очевидец 4

2024.06.10 | 18:13

68
Еееех, този Боко! Про100 Киро трябва да отиде в Канада с нея, а Боко да го няма!

Добави коментар

Водещи новини