Награждават с орден „Стара планина“ лидерът на българското национално малцинство в Сърбия

  • 03 юни 2024 06:42

  • 1235
  • 3
Награждават с орден „Стара планина“ лидерът на българското национално малцинство в Сърбия
© pixabay

 

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще удостои изявения деятел на българското национално малцинство в Република Сърбия и председател на Културно-информационния център „Босилеград“ Иван Николов с орден „Стара планина“ първа степен.

Отличието се връчва за неговите изключително големи заслуги за последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнство на българите в Република Сърбия.

Радев ще удостои с орден „Мадарски конник“ посланика на Кралство Испания

Иван Николов е виден представител и лидер на българското национално малцинство в Сърбия. Като общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник през последните 30 години той има съществена роля за опазването на националната идентичност, българския език, култура, историческо наследство и памет на българското население в Сърбия. Значителен е приносът му и за възраждането и формирането на активна съпричастност и ангажираност на българската държава със съдбата на българите в бивша Югославия и днес в Република Сърбия, както и с усилията за ангажиране на сръбската страна и на ЕС с преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени днес сънародниците ни в западната ни съседка.

Последвайте канала на

Калина Христова
1235 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
????

2024.06.03 | 10:47

3
А,за "Сребреница" ,КОГО ще НАГРАДИМ ?!
БОТЕВ

2024.06.03 | 09:56

2
НОВИНИбг са гадно соросоидно издание!!!

2024.06.03 | 08:32

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини