Тагарев: Вярно е, писал съм SMS-и на Бойко Борисов

  • 29 април 2024 10:40

  • 956
  • 4
Тагарев: Вярно е, писал съм SMS-и на Бойко Борисов
© Булфото (архив)

Вярно е, писал съм SMS-и на Бойко Борисов, каза в предаването „Тази сутрин“ бившият министър на отбраната проф. Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за относно отношенията между бившите коалиционни партньори от ГЕРБ и ПП-ДБ.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 903

„Атаките от БСП, „Има такъв народ“, „Възраждане“ и други извънпарламентарни партии ги считам като част от играта. Те атакуват не само Тагарев, а политиката, която се води от кабинета с подкрепата от Народното събрание. Неприятни бяха атаките от страна на ГЕРБ, тъй като разчитахме на тяхната подкрепа. Те задържаха документи, бавеха неща. Преди две седмици се вдигна шум, че е приета Програмата за инвестиции в отбраната. Внушението беше, че това е позитив от служебното правителство. Ами, тази програма отлежаваше 4 месеца в парламента. Ние внесохме важно решение на Министерския съвет още от 23 февруари. Едва след като се смени правителството, решението за помощта за Украйна беше прието в комисия и в пленарна зала, но преди това месец и половина беше бавено. Това са PR ходове“, посочи той.

„Аз опитах диалог с Бойко Борисов, писах му SMS-и. Той някъде в медиите обяви, че съм му писал SMS-и. Вярно е, защото беше много важно да не се бави решението за военната помощ за Украйна, но се бавеше. Винаги съм търсил контакт. Канил съм ръководството на Комисията по отбрана в НС. На 2 януари тази година в Държавен вестник е публикуван меморандумът, на чиято основа може да започне подготовката и изнасянето“, добави Тагарев.

Тагарев: От посолството на Украйна не е потвърден интерес към предложените хеликоптери Ми-24 с отпаднала необходимост

„Атаките срещу мен започнаха 10 дни по-късно. Ако някой мисли, че за 10 дни могат да се изпратят над 100 машини… Според мен атаката беше от ревност. Тези евроатлантици, които споменахте (Бойко Борисов и Делян Пеевски – бел. ред.), държат да бъдат не само най-изявените, но и единствените. Ако не са, това предизвиква ревност“, каза бившият министър на отбраната.

Тагарев коментира срещата между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ДПС Делян Пеевски, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и кмета на Ямбол Валентин Ревански, на която беше обявено, че за строителството на българската военна база в Кабиле „не е отпуснат нито 1 лев“:

Защото не е завършило проектирането. Вероятно и до момента не е завършено проектирането на базата. Необходимо е време на възложителя. В момента, в който изискванията бяха готови, ние взехме решение да се обърнем към агенцията на НАТО за доставки и осигуряване и те да менажират този проект. Към края на нашия кабинет те идваха в София, имаше срещи с мой зам.-министър. Има технологично време и нищо не става от днес за утре“.

„Въпросът с финансирането е сложен. След като стана ясно, че ротацията няма да успее, се въздържах да взимам сериозни ресурсни решения. Има искания за надграждане на авионика на самолети за десетки милиони, има искания, след като са установили в края на миналата година, че има проблеми с отводняването на пистата в Трета авиобаза „Граф Игнатиево“ – става въпрос за десетки милиони. Бюджетът от тази година, в който могат да се взимат решения, не стига за тези неща, а има много други, които трябва да бъдат финансирани“, обясни той.

„Ние повишихме заплатите на военнослужещите с 10% от август миналата година и с още 10% от януари тази година. Още 35 милиона лева има в бюджета за поощряване на набирането на военнослужещи и дефицитни специалности. Всичко това се случва на фона на увеличение на пенсиите, заплатите и се спазват Маастрихтските критерии за дефицита“, допълни Тагарев.

„Познавам ген. Атанас Запрянов от 90-те години. Тогава бяхме директори. Работели сме заедно. Той е много високо подготвен. Ценен е. Бил е военен представител в НАТО. Има много задълбочени знания и опит. Той беше зам.-министър на отбраната в кабинетите „Борисов 2“ и Борисов 3“. Той беше номиниран за министър на отбраната в проектокабинета „Габровски“. Той е припознат от ГЕРБ като техния човек в отбраната. Поканата да стане зам.-министър в кабинета „Денков“ беше лично от мен. Там няма никакво влияние. Аз го ценя с качествата и познанията, които има“, каза още бившият министър на отбраната.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
956 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Абе

2024.04.29 | 12:05

4
Украйнска подлога какво правиш тук върви в Украйна и дано те гръмна нямаме нужда от такива предатели
Гост

2024.04.29 | 11:17

3
Украинска подлога Отвратително грозен и негативен като човек А можи би затова толкова мрази българския народ този ирод.

2024.04.29 | 10:51

2
Народен съд за предателя!

2024.04.29 | 10:50

1
Скрий се бе Украинско мършо.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини