Проф. Чорбанов: Трябва да пазим бебета от коклюш, лечението на възрастните е успешно

  • 24 април 2024 21:45

  • 1373
  • 2
Проф. Чорбанов: Трябва да пазим бебета от коклюш, лечението на възрастните е успешно
© Bulphoto (архив)

"Ние извикахме председателя на СЕМ да коментираме как да се ограничи хазартът. Нямаше индикации, че ще се предложи от бившите управляващи такъв проектозакон", заяви депутатът от ИТН и имунолог проф. Андрей Чорбанов в предаването "Денят ON AIR".

По-рано днес ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха предложение за изменение в Закона за хазарта. То забранява рекламата на хазарт във всички видове медии.

По думите на проф. Чорбанов ИТН не са коментирали искане за оставката на председателя на НС Росен Желязков, каквото вече има от "Възраждане" и ПП-ДБ.

Доц. Мангъров за коклюша: Да затваряме учебните заведения е ненужно

Гостът засегна и темата за коклюша.

"Старата ваксина, която се използваше до 2012 г., и с която огромната част от населението е имунизирана, беше по-имуногенна. Тя съдържа цяла клетка на тази бактерия, но правеше повече странични реакции - зачервявания, локални възпаления, температура. С идеята тази ваксина да бъда по-безвредна се въведоха алтернативни ваксини. Ваксината стана по-лесно поносима, но много по-слабо имуногенна. Това е и причината след 4-5 години хората вече да нямат защита", обясни професорът пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че лечението минава успешно при възрастните. За да почине възрастен човек от коклюш, трябва да има тежка комбинация от хронични заболявания.

"Проблемът са бебетата - там е високата смъртност и тях трябва да пазим", призова проф. Чорбанов и добави, че децата са защитени след първата реимунизация - една ваксинация не е достатъчна.

Специалистът подчерта, че старата ваксина е била забранена за възрастни, защото е причинявала много тежки възпаления.

"От нея можеше да се умре. Никой възрастен не е бил имунизиран в България със старата ваксина и с новата нямаме в имунизационния план", каза проф. Чорбанов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1373 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
007

2024.04.25 | 08:27

2
Този селянин ако е професор по нещо то е по глупост. Беше против ваксините този чалгакастинг псевдополитик.

2024.04.25 | 00:15

1
Давай им чорба

Добави коментар

Водещи новини