Парламентът прие Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г.

  • 19 април 2024 20:54

  • 628
  • 2
Парламентът прие Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г.
© Bulphoto (архив)

Със 142 гласа „за“ и 32 – „против“ парламентът прие Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г. с вносител Министерският съвет.

Разчетите по нея следва да се преработят за обща численост на въоръжените сили, възлизаща на 43 000 души, се посочва в решението.

Средствата, получени като компенсация за предоставена военна помощ за Украйна, се използват целево за изпълнението на програмата, а министърът на финансите одобрява допълнителни разходи по реда на Закона за публичните финанси.

Военните министри от НАТО потвърдиха ангажимента си за укрепване на отбраната на Украйна

Ежегодно, съвместно с Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, Министерският съвет внася в Народното събрание доклад за изпълнението на програмата и/или нейна актуализация.

Настоящата Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. е разработена в изпълнение на решение на Народното събрание, като в нея са включени основните проекти за превъоръжаване на Българската армия. С нейното одобрение от парламента ще бъде зададена рамката за превъоръжаване на Българската армия. Разчетите в документа са направени при обща численост на Въоръжените сили от 37 хил. души.

В изпълнение на решението на Народното събрание са идентифицирани отбранителни способности за изграждане и развитие до 2032 г., както и проекти за модернизация за тяхното изграждане, разпределени по структури от състава на Въоръжените сили. 

Индикативната финансова рамка за реализация на програмата е изготвена в съответствие с прогнозните данни за реалния растеж на брутния вътрешен продукт и е съобразена със сроковете за постигане на националните цели за способности в рамките на Процеса на отбранително планиране в НАТО, пише също в мотивите.

Основен източник за финансиране на изпълнението на проектите за модернизация и изграждане на отбранителните способности са бюджетът за отбрана и разходите за отбрана по централния бюджет.

 В програмата не са включени проекти, които не могат да бъдат финансирани при разходи за отбрана в размер на 2 процента от брутния вътрешен продукт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
628 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:19

2
❤️ Г­о­­­р­­­е­­­щ­­и­ ­­м­­­о­­м­­и­­ч­е­­­т­­а­­ ­в­и­­ ­­­о­­ч­­а­к­­в­­­а­­­т ­-­­­ X­­1­8­­.­F­­­U­­­N

2024.04.19 | 23:48

1
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex

Добави коментар

Водещи новини