Доц. Борислав Цеков обясни как може да бъде свален служебният кабинет

  • 17 април 2024 18:50

  • 3047
  • 2
Доц. Борислав Цеков обясни как може да бъде свален служебният кабинет
©

Категорично не може да има вот на недоверие на служебното правителство. Политически може да го критикуват, да поставят актуални въпроси, да има питания към министрите, но реализиране на политическа отговорност не може да се търси дори след конституционните промени, защото Народното събрание не е избрало служебното правителство, а президента и той носи отговорност за него. Това заяви юристът доц. Борислав Цеков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Има тълкувателно решение от 1992 година и то носи същото послание. Никога и при никакво обстоятелство не е имало друго тълкуване. Дори Конституцията разграничава едно служебно правителство от Министерски съвет. Вотът на недоверие е към Министерски съвет, тоест назначеното от парламента правителство“, поясни той.

„В момента има много тежка партийна полемика, но този въпрос не може да бъде решен с вот на недоверие“, категоричен е Цеков.

Нинова: С „Възраждане“ внасяме вот на недоверие срещу служебното правителство, ако Радев не смени Главчев

По отношение на сроковете дори и при новата конфигурация на правителството, процедурата е 7 дни, подчерта той.

„Президентът не може да откаже, защото е обвързано решението. Може единствено да го направи през политическия диалог. Най-крайната мярка е, ако президентът има толкова големи възражения, да смени служебния министър-председател и така и целия кабинет, но това ми се струва доста екстравагантно решение“, обясни юристът.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3047 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.17 | 22:01

2
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

2024.04.17 | 19:34

1
НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО ТИ СЕ СТРУВА НА ТЕБ.

Добави коментар

Водещи новини