Терзиев: Чистотата и контролът са водещи приоритети за този мандат

  • 17 април 2024 12:58

  • 276
  • 2
Терзиев: Чистотата и контролът са водещи приоритети за този мандат
© Булфото (архив)

Чистотата и контролът върху изразходването на обществен ресурс са водещи приоритети за този мандат. Това написа кметът на София Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите в своя фейсбук профил.

Столичният инспекторат повиши чувствително контрола върху качественото изпълнение на дейностите по чистота, извършвани от фирмите изпълнители. Сравнителните резултати за първото тримесечие на 2024 г. говорят сами за себе си:

60% повече измити улици

2 пъти повече подменени контейнера за отпадъци

3 пъти повече индивидуални контейнера са раздадени на домакинствата

подобрена комуникация с гражданите

Кметът Васил Терзиев отговори на ГЕРБ-СДС за чистката в Столична община

Измиването на улиците е една от важните мерки за по-малко прах и по-чист въздух. В началото на годината възложих на почистващите фирми да започнат улично измиване преди стандартно планирания график. Резултатът - измити са входните и изходните пътни артерии на града, както и улиците, по които се движи градският транспорт.

За първото тримесечие на 2024 г. са измити почти 12 000 дка площ. Тук се включват и малките вътрешноквартални улици и по-големите булеварди. Преди да започнем миенето те бяха почистени от наноси, а шахтите бяха отводнени. Измитите площи са над 60% повече в сравнение със същия период на 2023 г., когато отчетените площи са 7000 дка.

От 1 април вече има утвърден график за миенето и дейността започна във всички 24 района на столицата. Призовавам гражданите да се запознаят с него на сайта на Столичния инспекторат и да ни съдействат за доброто почистване на града, като преместят автомобилите си в съответния период.

Контролът на терен се осъществява от служителите на Столичния инспекторат през цялото денонощие.

Друго важно за чистотата - сметосъбирането. Състоянието на контейнерите е много важно, за да може събирането и извозването на отпадъците да се случва както трябва.

Засилихме контрола и през първото тримесечие бяха подменени:

над 1 060 контейнера за общо ползване

868 индивидуални контейнера са раздадени на домакинствата

Подменихме 272 улични кошчета по спирките и други места за обществено ползване

151 бр. допълнително заредените контейнери, в сравнение с 51 бр. през 2023 г.

Знам, че все още има случаи с препълнени контейнери. За това говорят и постъпилите 176 сигнала за първото тримесечие. Най-често те идват от райони като „Студентски“, „Младост“ и „Красна поляна“. Всички тези случаи са отработени и са взети незабавни мерки. На критичните точки осъществяваме допълнително наблюдение.

Обръщам се към гражданите да бъдат активни и ако забележат нередности при изпълнението, да подават сигнали към Столичния инспекторат, районните администрации и на контактния център на СО.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
276 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
!?

2024.04.17 | 13:24

2
мисията невъзможна
мамин лигльо Вася Ухото

2024.04.17 | 13:16

1
Мамин лигльо - още клонитеоще е си прибрал, паветата се фугират с пепеляк вместо с пясък и дишаме прахоляка, кофите преливат - аре да си ходиш на село.

Добави коментар

Водещи новини