МС: България участва в изготвянето и подкрепя съвместното изявление и позиция от името на ЕС27 по Иран

  • 14 април 2024 19:47

  • 272
  • 3
МС: България участва в изготвянето и подкрепя съвместното изявление и позиция от името на ЕС27 по Иран
© Novini.bg/ Canva

България като част от усилията в рамките на ЕС за деескалация, участва в изготвянето и подкрепя съвместното изявление и позиция от името на ЕС27 по Иран, заявяват от Министерския съвет на страните си във Фейсбук.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи днес, че е свикал за вторник, 16 април, видеоконферентна извънредна среща на външните министри от Европейския съюз във връзка с атаката, извършена от Иран срещу Израел, предаде Франс прес. В социалната мрежа "Екс" Борел съобщи също, че е разговарял с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, пред когото е заявил, че ЕС "осъжда най-остро" ударите по Израел и е призовал Иран да не участва в "по-нататъшна ескалация".

"В тази изключително напрегната регионална ситуация нова ескалация не би била в ничий интерес. Приканваме всички заинтересовани страни да проявят максимална сдържаност", подчерта Борел в изявление от името на 27-те държави от ЕС.

Служебният министър на отбраната за атаката на Иран: Няма заплаха за България

"ЕС осъжда най-категорично иранските нападения с дронове и ракети срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация и заплаха за регионалната сигурност", заяви още Борел и подчерта, че ЕС "отново потвърждава ангажимента си към сигурността на Израел".

Заради ситуацията в Близкия изток рано тази сутрин служебният министър-председател Димитър Главчев свика работно съвещание с участието на служебните министри на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност. Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, е докладвано на служебния премиер. 

Миналата нощ Иран насочи повече от 200 дрона и ракети срещу Израел, съобщи говорителят на израелската армия Даниел Хагари, цитиран от Ройтерс.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
272 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:36

3
❤️ Г­о­­р­­е­­­щ­и­­­ ­м­­о­­­м­и­­­ч­е­­т­а­ ­в­­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­к­в­­а­т ­­-­­ X­­1­­8­­.­­­F­­U­N
емо

2024.04.15 | 07:57

2
двойни стандарти и лицемерие - защо не изработиха позиция след атаката на израел срещу посолството на иран в сирия

2024.04.14 | 21:20

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини