Денков пред "Политико": Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови влиянието си в България

  • 10 април 2024 12:10

  • 804
  • 6
Денков пред "Политико": Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови влиянието си в България
© Булфото

Досегашният премиер на България Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С прекара мандата си в опит да изтласка руснаците и за него няма съмнение, че Москва ще удвои усилията си да възстанови влиянието си, след краха на кабинета му, пише "Политико" в своя статия, публикувана вчера вечерта.

Денков, който от вторник не е министър-председател, заяви пред изданието, че неговото прозападно и проукраинско правителство е успяло да намали енергийната зависимост на страната от Русия, изгонило е над 80 тайни агенти под прикритието на дипломати и е въвело програма за проверка на фактите за противопоставяне на руската дезинформация.

Но коалиционният му кабинет падна жертва на вътрешни разпри и последващата нестабилност вероятно ще е от полза на редица български политици и официални лица, които отдавна са се доказали като отстъпчиви към Кремъл, пише изданието, цитирано от БНР.

"Ние виждахме руското влияние през всичките тези години. То никога не е изчезвало", каза Денков: "Естествено, то стана много интензивно през последните 2 години след началото на войната. Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови силното си влияние в България".

Денков пред Financial Times: Корупцията в България е основна причина за руска намеса

Пред "Политико" Денков коментира още, че за България е изключително важно да бъде част от НАТО и ЕС: "Не се колебаем къде принадлежим".

Той очаква руска дезинформация във връзка с изборите през юни, както е било и в миналото: "Начинът да се борим с нея да е предоставяме фактите и да ги интерпретираме на базата на логични доводи, а не на манипулации и дезинформация".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
804 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
фтьу

2024.04.10 | 14:14

6
Глупак!!! Руските свине са враг на България-но точно Денков не е човекът, който се е борил с тях!! Палячо!!
Язък му за

2024.04.10 | 12:38

5
професорската титла. Че то те си агитират открито чрез партийки като БСП , Възраждане , ВМРО , и през устите на прецеденто и русофилите...

2024.04.10 | 12:26

4
скрий се, обесена невестулке!
тиквата

2024.04.10 | 12:23

3
абе носю разкарай се е бе
Тенев

2024.04.10 | 12:21

2
Чуди се вече как да се оправдава!
пп

2024.04.10 | 12:19

1
разкарай се бе с пермояд

Добави коментар

Водещи новини