ПП-ДБ: Няма проблем с бюджета! Популизмът на ГЕРБ, обаче, може да създаде такъв

  • 10 април 2024 11:33

  • 1432
  • 9
© Novini.bg

Проблем с държавния бюджет няма! Проблем с фискалния резерв няма! Оставихме държавата в отлично финансово състояние с 9,9 милиарда лв. резерв. За това беше категоричен народният представител от ПП-ДБ Венко Сабрутев. 

"Случва се точно това, което президентът ни даде като заявка, че ще прави. Продължава се с комуникацията, с която се прави опит да се всява страх сред населението за това, че държавата ще фалира. По време на представянето на новия служебен кабинет президентът отново заговори за фалит на държавата. Държавата е в отлично финансово състояние! Отговорността за това как ще продължи да се развива държавата е на служебния кабинет", добави той. 

Василев обясни за фискалния резерв и добави: Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от "ще умрем от студ"

Сабрутев обясни на достъпен език какво представлява фискалният резерв на държавата. Той го сравни с разплащателната сметка, която почти всеки българин има. "В нея влизат нашите приходи и съответно правим разходи. Там влизат доходите ни от заплата. От нея разплащаме сметките си за ток, вода, газ, парно. За да може да прецените вашето финансово състояние, то трябва да изберете една точка, в която да направите измерване. И това е края на месеца, когато сте получили всички приходи и сте направили всички разходи", посочи депутатът. 

Румен Спецов остава начело на НАП, Георги Димов поема "Митници"

"Манипулациите, че фискалният резерв е по-нисък, идват оттам, че държавата не е получила всичките си приходи, а вече е направила разходи. 1,6 милиарда плащания за „Топлофикация“. Кой направи така, че „Топлофикация“ да е на технически фалит? 12-годишното управление на ГЕРБ. Това е част от планираните разходи в държавния бюджет. Направили сме плащане от 1 милиард и 300 милиона за пенсиите. Направени разходи, планирани в Закона за държавния бюджет, които всички ние гласувахме в Народното събрание", припомни Сабрутев. 

„Има текущи приходи и текущи разходи. За българския държавен бюджет е характерно разходите да се правят в началото на месеца, например на 7-о число започва изплащането на пенсиите. Приходите идват по-късно. Сравнимостта е какво ще стане в края на април, спрямо края на март. Към края на април състоянието на единната сметка ще е приблизително такова каквото е било в края на март или на 1-ви април“, обясни икономистът и депутат от ПП-ДБ Георги Ганев.

„Когато Бойко Борисов напусна властта през 2021 г. фискалният резерв беше с 50% по-нисък, отколкото сега, и твърдеше, че всичко е наред. Сега е с 50% по-висок, което означава, че парите са осигурени и държавата е стабилна. Сега от ГЕРБ се сетиха, че сами са направили предложения за 2,82 милиарда лв., които вече са гласувани. Допълнителни разходи, които ги няма в бюджета. Техните разходи са истинският проблем. Няма финансиране за тях. Оттам идва цялата работа“, обясни Мартин Димитров фалшивите новини по адрес на несъществуващи проблеми с фискалния резерв.

„Популизмът като краен ефект има бюджетни проблеми, които те сами са причинили“, добави той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1432 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Тя

2024.04.10 | 14:02

9
ЛЪЖЦИ МОШЕНИЦИ КРАДЦИ НАГЛЕЦИ СЪД ЗАТВОР ЗА ВАС
ПеПерасти гадни, сър

2024.04.10 | 13:32

8
................Йоловски: Кирил Петков, Асен Василев, Божанов и Величков ми подаваха фирмите, които трябва да печелят поръчки. Петков заплаши мен и семейството ми, разказва бившият министър пред п.р.о.к.у.р.а.т.у.р.а.та „Беше ми наредено да правя каквото и както ми кажат, включително да ми подават фирмите, които да печелят поръчки от м.и.н.и.с.терството“. Това става ясно от протокол, който сайтът „Гласове“ публикува от разпита на бившия м.и.н.и.с.т.ър на електронното управление Александър Йоловски. В него той разказва за натиска и заплахите от страна на съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, от депутата от „Да, България“ Божидар Божанов и от Васил Величков, приближен до съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, през годините съветник на множество м.и.н.и.стри, обявен за „бизнес ангел“ от „Капитал“ на Иво Прокопиев. „Гласове“ припомня, че по казуса с Йоловски Гроздан Караджов, Тошко Йорданов и депутати от Има такъв народ" сезираха офиса на европейската п.р.о.к.у.р.а.т.ура в София.
007

2024.04.10 | 13:26

7
Хората ви казаха специалисти са! Нещо неясно за раята неумно бърборещи глупости?
ПП СА БОЛШЕВИКИ крадци

2024.04.10 | 11:51

2
ТОВА ТИ ГО КАЗВАТ ОТ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ БЕ ......ЛААААЙЙЙНО ТЪЪЪЪНКОООООО ....ЛААААЙЙЙНО .......,ДА СЕ ОБИСКИРАТ ВСИЧКИ ЖИЛИЩА НА ПП ,ДБ ...И ТЕХНИТЕ РОДНИНИ .......ПАРИТЕ СА ТАМ .....
007

2024.04.10 | 13:25

6
селяко фък офф бе боклук смешен и объркано смотан!
Очилатите селяндури

2024.04.10 | 11:55

3
и свинката

2024.04.10 | 12:32

5
Hahhahaa

2024.04.10 | 12:31

4
айде и този сайт е на най-големите недоразумения в българската история! от сутрин до вечер само реклама им правят!

2024.04.10 | 11:37

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини