Росен Желязков прекрати правомощията на Диана Ковачева като омбудсман

  • 10 април 2024 09:20

  • 1321
  • 3
Росен Желязков прекрати правомощията на Диана Ковачева като омбудсман
© Булфото (архив)

При кворум от 151-ма народни представители председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети откри днешното заседание на парламента. В началото той поздрави мюсюлманите по повод празника Рамазан Байрам, след което запозна депутатите с програмата на Народното събрание до петък.

От ПГ на „Възраждане“ поискаха изслушване на началника на Военното разузнаване бригаден адмирал Венелин Венев, но предложението беше отхвърлено от народните представители.

"Възраждане" настоява за изслушване на директора на "Военно разузнаване"

Казусът, по който предлагаме изслушване на ген. Венев, е изключително сериозен. За първи път имаме случай, в който това стига до Народното събрание с официален доклад. Става въпрос за безпрецедентна намеса на депутат от парламента – Атанас Атанасов – в работата на една от службите за сигурност. Това е посегателство върху националната сигурност, заяви от трибуната лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

След призив за повторно гласуване от страна на Костадинов, Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети отново подложи на гласуване предложението, но и от втория опит то не беше прието.

По-късно Желязков оповести пред Народното събрание депозираната оставка на омбудсмана Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, с което прекрати правомощията ѝ. Желязков обясни, че съгласно разпоредбите от Закона за омбудсмана правомощията на омбудсмана се прекратяват предсрочно при подаване на оставка, като в този случай не се приема решение, а оставката се обявява от председателя на Народното събрание пред депутатите. Както e известно, Ковачева ще бъде новият български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Диана Ковачева: Не мога да стана служебен премиер, подавам оставка и като омбудсман

Като първа точка от дневния ред депутатите започнаха дебати по промени в Закона за железопътния транспорт. След кратки разисквания законопроектът беше приет на първо четене. Законопроектът, внесен от народния представител Димитър Найденов, създава възможност за съхраняване на електронен носител на пътния лист на локомотива, удостоверението за спирачната маса на влака, бордовият дневник на локомотива и разписанието на влака. Законопроектът с вносител Министерския съвет предвижда промени, свързани с мотивирано становище на Европейската комисия по процедура за нарушение на България за неосигуряване на правилното транспониране на европейска директива за отварянето на пазара на вътрешни услуги за железопътни пътнически превози и управлението на железопътната инфраструктура.

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за здравето, свързани с лечението на редки заболявания. Законопроектът, внесен от Кирил Петков и група народни представители, беше подкрепен единодушно и на двете гласувания. С измененията се предлага лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършване на 18-годишна възраст на пациента, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след пълнолетие до приключване на лечението. Според вносителите по този начин ще се гарантира достъпът до лечение и ще се осигури неговата непрекъснатост за тези пациенти, независимо от тяхната възраст.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за Търговския регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Промените бяха гласувани със 136 гласа „за“ анблок. Според приетите текстове Агенцията по вписванията незабавно осигурява чрез системата за взаимно свързване на регистрите предоставянето на безплатна информация относно вписването, съответно закриването на клон на чуждестранно лице, както и относно фирмата, правната форма, регистрационния номер, седалището, представителството, управителните и контролните органи, започването или прекратяването на производство по ликвидация, обявяването в несъстоятелност и заличаването от регистъра и данни относно обявените актове на вписано в търговския регистър дружество.

Освен това Агенцията по вписванията осигурява незабавно получаване на информация чрез системата за взаимно свързване на регистрите относно вписване и закриване на клон в друга държава-членка на Европейския съюз, на вписано в търговския регистър дружество, както и относно фирмата, правната форма, регистрационния номер, седалището, представителството, управителните и контролните органи, започването или прекратяването на производство по ликвидация, обявяването в несъстоятелност и заличаването на чуждестранно лице, регистрирало клон по Закона за Търговския закон, и данни за оповестените годишни финансови отчети на чуждестранното лице. Получената информация се отбелязва незабавно в търговския регистър.

С гласуваните текстове се въвеждат разпоредби на европейски директиви във връзка с използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право. Съгласно приетите текстове в тримесечен срок от влизането в сила на закона министърът на правосъдието привежда в съответствие с промените наредбата за воденето, съхраняването и достъпа до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Наредбата определя образците на заявления, посочва изчерпателно приложенията към тях за всеки вид вписване, заличаване или обявяване съгласно изискванията на закона, както и формата на електронните документи. В деветмесечен срок от влизането в сила на наредбата клоновете на чуждестранни лица, регистрирани с право да извършват търговска дейност според националния си закон, заявяват за вписване в търговския регистър данни за седалището на чуждестранното лице.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1321 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.04.10 | 11:36

3
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

2024.04.10 | 10:31

1
ИЗХОД ОТ КРИЗАТА В ТРИ СТЪПКИ: ОСТЪР ЗАВОЙ КЪМ БРАТСКА РУСИЯ, НАПУСКАНЕ НА ФАШИСТКИЯ АЛИАНС И ЕВРОГЕЙСКА ЕВРОПА, ЗАЕВЯВАНЕ НА ЧЛЕНСТВО В БРИКС.
Годо

2024.04.10 | 10:35

2
Глупако, марш в Расия, страната на неандерталците!

Добави коментар

Водещи новини