Анализатори: Кабинетът не е балансиран

  • 09 април 2024 11:08

  • 468
  • 1
Анализатори: Кабинетът не е балансиран
© Булфото (архив)

Служебното правителство положи клетва в Народното събрание. В него има само една промяна и това е името на външния министър Ивайло Ценов. Постът заема Стефан Димитров, който досега беше извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна Гора.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, служебният кабинет и изборите 2 в 1 816

"Не знаем какви са причините да има една такава промяна. Има твърде много театър в тази политическа ситуация и това не е добре. Ние сме в предизборна ситуация, по принцип живеем в политическа среда, когато предстоят избори е нормално да говорим по политически въпроси, а нашето внимание е върху една много тежка криминална тема - корупция. Надявам се тези процеси да доведат до резултат и в една правова държава да коментираме след санкцията на съда, защото в момента сме в сензационното. Нямаме нужда от театър, а на ход е народът", заяви политологът доц. Албена Танева в студиото на "България сутрин".

Димитър Главчев пое управлението: Няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции

Различни депутати изразиха мнение, че конституционните промени, които повлияха на избирането на служебен кабинет, са довели до това, кабинетът да бъде политически оцветен.

"Ясно е, че кабинетът не е много балансиран. В него има по-изявено влияние на хора, свързани с ГЕРБ и по-изявено участие на хора, свързани с президента Радев. В крайна сметка, не може да обвиняваме само ПП-ДБ, защото те може да са били автори на идеята, но са виновни всички, които гласуваха. Това говори за нивото на юридическата мисъл във всички политически сили, не само в тази, която го е предложила", каза социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Нека да припомним, че промяната в Конституцията направи нещо много важно, ние сме парламентарна република и възможността да има контрол от страна на парламента и върху служебните правителства е нещо, което е полезно за всички нас. Не в смисъла да наблюдаваме политиката като театър, а да има публичност. Публичността стеснява възможността за произвол и невидими промени в политиките", подчерта доц. Танева

Очакванията са за ясни политически послания и сериозни подготовки за предизборната кампания. По думите на доц. Танева обаче е напълно вероятно избирателната активност да е ниска. Според Павлов има начин за увеличаване на избирателната активност, но тя е невъзможна.

"Има начин, но няма да се случи и то е парламентът веднага да излезе във ваканция. Колкото повече тези хора се появяват по телевизията, колкото повече говорят, толкова повече отвращават избирателите и активността ще намалява", отбеляза Павлов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.09 | 12:26

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини