Президентът: България подкрепя усилията за възможно най-скоро намиране на мирно решение на конфликта в Газа

  • 02 април 2024 19:13

  • 762
  • 7
Президентът: България подкрепя усилията за възможно най-скоро намиране на мирно решение на конфликта в Газа
© Пресцентър Президентство

България подкрепя и е част от международните усилия за прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците, възстановяване на диалога и възможно най-скоро намиране на мирно решение на конфликта в Ивицата Газа. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в телефонен разговор с президента на Държавата Израел Исаак Херцог, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1992

Разговорът се състоя по повод отложеното посещение на президента Херцог в България поради вътрешнополитическата ситуация в страната ни. Във фокуса на разговора бяха военните действия в Близкия Изток след терористичната атака на „Хамас“ срещу Държавата Израел от 7 октомври миналата година и хуманитарна криза за цивилното население в Ивицата Газа.

Българският президент припомни, че още в самото начало на конфликта страната ни категорично е осъдила терористичната атака на „Хамас“ срещу Държавата Израел и е заклеймила взимането на заложници. Президентът Радев заяви, че Държавата Израел има право на самозащита срещу тероризма, но в същото време изрази своето дълбоко притеснение от безпрецедентния брой жертви сред цивилното население и критичното хуманитарно положение в Ивицата Газа, като призова Израел да намери начин да гарантира живота на мирното население.

Нетаняху е подложен на все по-голям натиск в Израел и от международната общност

Държавният глава посочи също така, че България е част от общото решение на Европейския съвет от месец март, с което европейските лидери призовават Израел да не предприема офанзива в град Рафах, която би имала катастрофални последици в хуманитарно отношение. България споделя призива на Европейския съвет за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ. Той припомни също, че сред задържаните от „Хамас“ заложници има двама души с български произход.

В рамките на разговора беше обсъдена и ситуацията с екипажа на задържания край бреговете на Йемен кораб „Galaxy Leader”, сред който са и двама български граждани.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
762 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Този

2024.04.03 | 08:11

7
от трупа на Деса ли е станал та е по пижама на работното си място
патриот

2024.04.03 | 07:40

6
стига бе чорап още ли не вдяваш?
патриот

2024.04.03 | 07:40

5
стига бе чорап още ли не вдяваш?

2024.04.02 | 21:46

1
Жалкар
до долния педал-джендър

2024.04.03 | 05:02

4
кой номер гащи носите с гадев, кypво?
ПУКНИИ М ЪР Ш О

2024.04.02 | 21:54

2
Ибана ШУШУМИГО

2024.04.02 | 23:13

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини