МС отпуска 72 млн. лв. за увеличение на заплати в образованието и културата

  • 01 април 2024 13:24

  • 2597
  • 11
© Novini.bg

До края на това правителство остава около седмица, но задачите не намаляват. Тази седмица Министерски съвет ще заседава два пъти – в понеделник и в сряда, както поехме ангажимент, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към работата на служебното правителство. Ще разгледаме 20 точки днес и ще вземем важни решения. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С пред медиите преди днешното заседание на Министерски съвет.

"Ще одобрим близо 32 млн. лв от централния бюджет за 76-те модернизирани вагона от „Дойче Бан“ за пътнически превози на БДЖ. След години чакане, с промяната на подвижния състав държавата ще осигури по-комфортно и безопасно пътуване без закъснения. Ще одобрим и 72 млн. лв. допълнителни средства по бюджетите на МОН, Министерство на културата и на общините за увеличаване на заплатите в администрацията на ведомствата, за персонала в общинската администрация и за дейности на музеите, галериите и читалищата. И това е само първата част от увеличенията на заплатите, за които поехме ангажимент с бюджета за тази година. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг хора от администрацията", подчерта той.

Ще бъде взето и решение за отпускане на 15 млн. лв от бюджета на МЗ за скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на жените – мярка с пряко отношение за решаване на демографската криза в страната.

"Бизнесът очаква с нетърпение и приемането на реда за въвеждане в експлоатация на автоматизираната информационна система за реда за издаване на т.нар. синя карта. Тази система ще дигитализира процесите, свързани с издаването на разрешителни за пребиваване и работа на чужденците в България и ще намали административната тежест за всички участници в процеса. Целта на синята карта на ЕС е създаване на по-привлекателна и ефективна общоевропейска система за привличане на кадри. Това е и пътят към решаването на проблема с недостига на кадри, от който страдат почти всички бизнеси в България", каза още акад. Денков.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2597 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2024.04.01 | 18:49

11
ПРЕДИЗБОРНО.СБЪРКАХТЕ ,ДРУГАДЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ДСДЕТЕ.
честит 1 ви април

2024.04.01 | 16:27

10
От Фейсбук профила на евродепутата от ЕНП Асим Ахмед Адемов Днес е един чудесен ден, в който можете да: - си закупите автомобил от завода в Ловеч, построен по времето на Промяната - обикаляте по построените от Промяната 4 магистрали с автомобила си от Ловеч - минете с автомобила си от Ловеч по няколкото тунела под Стара планина, построени от Промяната - да минете в Румъния с автомобила от Ловеч по един от петте моста на Дунав, построени от Промяната - да летите до Скопие по авиолинията София-Скопие, открита по време на Промяната - да посетите къщата на Димитър Талев в Прилеп, закупена от Манол Пейков от Промяната с парите, дарени от аджамиите ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, почитатели на Истината от истЕнската ПРОМЯНА!

2024.04.01 | 13:53

4
Браво бе идиоти!!!! Тука милионче,там милионче,а народа нека плаща….
дедо

2024.04.01 | 14:49

9
На това народ ли се вика???????
angel nanov

2024.04.01 | 14:47

8
Единственият разумен разход.

2024.04.01 | 14:21

7
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

2024.04.01 | 14:16

6
ПРОМЯНАТА - Предателството на Развиващият се Комунизъм в СИВ и Варшавския Договор започва от 1985г. от Украинеца БАНДЕРОВЕЦ Михаил Горбачов внедрен от Умиращият Запад Украински предател от УССР в СССР. През 1985г. по негов план е извършен Атентат на гара Буново в БГ от бъдещите ДПС, за да се предизвика разпад на Варшавският договор, който да започне от Втората след СССР по МОЩ във Варшавския Договор НРБ. Планът НЕ УСПЯВА и през 1989г. Предателя последовател на Бандера, Михаил Горбачов, който е бил Предател от дете на ГЕРМАНСКИТЕ НАЦИСТИ от ВСВ разпуска СИВ и ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР, а 1991г. Разрушава и СССР, като целта му е да разруши и РОССИЯ, но е спрян от ЕЛЦИН вследствие на недоволството на Руския и Украинският народ от Предателството и Разрушаването на СССР от Горбачов, това е единствената заслуга на слабият ЕЛЦИН. Украински Бандеровци на Горбачов са замесени със случката на гара Буново от 1985г. и Възродителният процес в НРБ. По това време, както и сега нито Българите, нито Украинците НЕ СА ИСКАЛИ ДА се отделят и да тръгват срещу РОССИЯ, но имплантирани платени Предатели са Назначени да Управляват БГ и УССР. В БГ СДС губят изборите, но ги оспорват и не ги признават, извършват се втори манипулирани избори на които им е ОТЧЕТЕНА МАНИПУЛИРАНА ПОБЕДА. СЪЩАТА ситуация по това време е и в УССР, Украинският НАРОД НЕ ОДОБРЯВА отделяне на УССР от СССР, но УССР е отделена против Волята на Украинският Народ, чрез Манипулации. ТАКА ЗАПОЧНА ПРОМЯНАТА още от 1985г. и ПОСЛЕДВАЛИЯТ я 35г. ПРЕХОД ОТ КОМУНИЗЪМ В ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ - ФАШИЗЪМ. Полит. Икономическата Война след 2020г. на Яловите САЩ - СЕТА с Колониалния Ялов ЕС - Шенген ПРИКЛЮЧИ. ЕС - ШЕНГЕН е ТОТАЛНО ПОГУБЕН БЕЗ НАДЕЖДА за БЪДЕЩО РАЗВИТИЕ. Западната ОИСР (САЩ СЕТА + ЕС ШЕНГЕН) е БЕЗ ШАНСОВЕ за РАЗВИТИЕ, следва РАЗРУХА и САМОУНИЩОЖЕНИЕ. БЪЛГАРИЯ СРОЧНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕОРИЕНТИРА КЪМ БРИКС - РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ, ИРАН, СЕВЕРНА КОРЕЯ, АРАБСКИЯ И АФРИКАНСКИЯТ СВЯТ. СРОЧНО, ОЗНАЧАВА ВЕДНАГА!

2024.04.01 | 13:42

1
tova pravitelstvo vaobshte ne e slujebno a e partiino sled kato se pravi ot partien clen na grob a ne ot prezidenta

2024.04.01 | 13:55

5
Идиоти!!!! Това което ПП сътвори,никой не може да го направи за 100 години!!! Слабоунмици!!!!!
Тенев

2024.04.01 | 13:44

2
Човек каквото сам си сътвори, и господ не може да му го причини!
Ukraina55

2024.04.01 | 13:44

3
Мразя рашистите, защото един циганин ме изнасилваше в лудницата на ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...беше издълбал звезда на тясното ми дупенце....ПРЪЦ...МЯУУУУ...

Добави коментар

Водещи новини