Председателят на СОС Цветомир Петров призова съветниците да подкрепят бюджета на София

  • 28 март 2024 11:37

  • 209
  • 0
Председателят на СОС Цветомир Петров призова съветниците да подкрепят бюджета на София
© Булфото (архив)

„Предстои ни най-важното заседание на общинския съвет, от което ще се види дали наистина стоим зад заявените пред избирателите приоритети. Мисля, че направихме, безпрецедентно, продължително, смислено и резултатно обсъждане на проекта представен от кмета и неговия екип. Мисля, че по повечето важни теми – детски градини, училища, обществен транспорт ,здравеопазване, грижа за хората в неравностойно положение и още важни за града сектори, нямаме различия. Е, сигурен съм, че на всички ни се иска да са още по-добре финансирани, но рамката на бюджета е толкова – над 2 млрд и половина, между другото, засега най-голям, защото администрацията се е постарала да го увеличи достатъчно в приходната част. А предложенията за изменение са главно в разходната, което е очаквано и разбираемо.“

С тези думи председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров се обърна към своите колеги в началото на днешното заседание, на което се обсъжда бюджета на Столичната община за 2024-а година.

„Искам да обърна внимание, че за първи път доста от предложенията на гражданите намериха отражение в документа, който днес ще разглеждаме. Ремонт на училища, детски градини, спортни площадки, подкрепа за хората на изкуството и др. Няма да изреждам всички, радвам се, че гражданите проявиха активност, разбраха, че може и да бъдат чути – мисля си, че другата година аулата няма да ни събере.

Буквално вчера, кметът Васил Терзиев, успя да договори необходимото увеличение за работещите в областта на детското и училищното здравеопазване. Това увеличение ще се случи от 1 април.

Но днес искам да благодаря на всички общински съветници, които задълбочено се запознаха и работиха по проекта и най-вече за това, че внесохте добри и полезни предложения, включително и в последния момент. Ще изредя само тези, които искат по-сериозно финансиране и засягат много хора: 

Васил Терзиев: Гласуването на бюджета на София на първо място е акт на отговорност към софиянци

· 8 млн лева за здравеопазване

· 6,5 млн за ремонт и оборудване в общинските болници

· 2 млн. лева за спорт и спортни бази

· С 1,2 млн.лева да се увеличат средствата за „Топъл обяд“ 

· 158-а детска градина да влезе в допълнителния списък

Всичко това го знаете, също така знаете, че ако не подкрепите бюджета, нищо от това няма да се случи. Работихте почти денонощно, правихте предложения, приемахме ги и не искам да вярвам, че с едно натискане на копчето за гласуване ще предадете себе си и още по-важното хората, на които сте обещали повече заплащане – помислете за служителите в транспорта, за здравните работници, за актьорите. Помислете за всички граждани на София, които очакват от нас зрялост и отговорност. Сигурно ще можете да обясните това и на политически си централи. Успех, колеги, нека покажем, че в Столичния общински съвет можем да бъдем на ниво. Достатъчно кризи се случват в държавата – нека покажем, че София може да бъде остров на сигурността.“, посочи още Петров. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини