Министър Радев: Фондът за сигурност на електроенергийната система не е застрашен или компрометиран

  • 27 март 2024 14:21

  • 342
  • 1
© Булфото, архив

В рамките на Министерски съвет (МС) проведохме дискусии и утвърждаване на два важни акта. Единият е постановление на МС, което решава проблеми с промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. и вторият акт е решение на МС, което конкретизира мерки за уреждане на взаимоотношения в сектор "Енергетика". По отношение на постановлението - предлагат се одобряване на промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. с дофинансиране с бюджетно салдо за сметка на централния бюджет в размер на 1 млрд. 580 млн. лева. Целта на тези средства е придобиване на вземанията на Българския енергиен холдинг и на "Булгаргаз ЕАД" от "Топлофикация София". За целта трябва да се получи положително решение за режимите на държавана помощ от страна на Европейската комисия или на решение, че придобиването не представлява държавна помощ по смисъла на чл. 107, ал. 1 от договора за функциониране на ЕС. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев.

„Имаме натрупвани систематично задължения в огромен размер от страна на „Топлофикация София“ към енергийния сектор за газови доставки. В годините натрупването на тези задължения бяха прехвърляни като суми последователно от страна на „Булгаргаз“ към БЕХ, което доведе до задълженията към БЕХ. Останалата част, която продължаваше да расте през годините, се натрупваше като салда към „Булгаргаз“ и към 31 декември сумата наближаваше 800 милиона. Тази неблагоприятна практика води до внушителната сума от милиард и 600 милиона към групата БЕХ. Съчетано с много други фактори, такава сума би могла да бъда ползвана в структурите ни в сектор „Енергетика“ за решаване на ликвидни въпроси, реализация на инвестиционни програми, за реализация на надлежните ремонтни програми. Тази ликвидност е иззета от сектора. С това постановление връщаме тази ликвидност“, обясни той.

Над 2,6 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2024 г.

Другото решение на Министерски съвет е свързано с Фонда за сигурност на електроенергийната система. „Коментираните в публичното пространство суми от типа на милиард са несъстоятелни. Ние и към момента имаме над 430 милиона лв. налични във Фонда за сигурност на електроенергийната система, които са натрупаният ни буфер, за да можем да реализираме задачите си по изпълнение на подкрепата за битовия потребител след 1 юли 2024 г. Това използване на средства целево през целево събирани вноски има своето продължение и под никаква форма не е поставено под въпрос, застрашено или компрометирано. Това, което установяваме като приходен дефицит във фонда, дължащо се на по-ниските цени на електроенергия и по-ниските приходи, събирани по отношение на 5-процентовите вноски, както и по отношение на по-ниските цени на квотите – това води до приходния дефицит. Това е, което компенсираме с тази вноска. Това ще стане под формата на дарение от страна на БЕХ“, посочи министър Радев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.27 | 16:14

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини