Председателят на НСИ: Данните за инфлацията у нас не се манипулират

  • 27 март 2024 12:02

  • 2072
  • 8
Председателят на НСИ:  Данните за инфлацията у нас не се манипулират
©

С изслушване на председателя на Националния статистически институт за предприетите действия на правителството за приемане на еврото и влизане в eврозоната ще започнат работа народните представители. 

Изслушването на Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има ще се проведе по предложение на депутати от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател".

Атанасов ще представи статистическите показатели, имащи отношение към действията на кабинета за приемане на еврото и влизането в Еврозоната. 

НС изслушва председателя на НСИ във връзка с приемането на еврото

В дневния ред е и Национална стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност (2023-2034), придружена с проект на решение.

Правомощията на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова са прекратени, считано от днес 27 март, във връзка с подадена от нея оставка. Това обяви председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети, който представи писмо от омбудсмана Дияна Ковачева, с което тя уведомява Народното събрание за подадената от Чернева оставка и визираните в заявлението ѝ лични мотиви. Съгласно Закона за омбудсмана Народното събрание прекратява предсрочно правомощията при подадена оставка, не се приема решение, а оставката се обявява пред Народното събрание, посочи Желязков. 

Георги Свиленски, заместник-председател на парламентарната група на „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“, попита председателят на парламента дали тази оставка има връзка с бъдещи служебни премиери в държавата и има ли той такава информация. Свиленски визира последните изменения в Конституцията, според които за служебен премиер може да бъде избран омбудсманът или заместник-омбудсманът.

Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети отговори, че е запознал Народното събрание с уведомлението на г-жа Чернева, като е изчел дословно подадената от нея оставка. 

Ако някой се опита да окаже натиск върху Националния статистически институт (НСИ) или да промени каквито и да било данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката, заяви председателят на Националния статистически институт (НСИ) Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има по време на изслушване в парламента. Той каза, че НСИ работи стриктно, изпълнявайки Кодекса на европейската статистическа практика. По думите му в него са посочени 16 принципа и 84 показателя, чрез които се изследва качеството на статистическата информация. По всеки един от тези 84 показателя, България отчита и се наблюдава какво е качеството на изпълнението, посочи той.

Атанасов допълни, че ще има специална мисия на Евростат през есента в България, която ще бъде посветена на инфлацията – как се измерва, колко е точна информацията, която се публикува и дали има някакви проблеми. Той допълни, че от вчера е в ход нова мисия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в НСИ. Тя има за цел да провери статистическата информация и готовността на България за присъединяване към ОИСР.

НСИ няма да си позволи да публикува данни, без да е сигурна в качеството им, добави Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има. Той отрече да е оказван натиск върху него, да променя или манипулира данните на института. Всеки може да провери цените на всяка една стока и да преизчисли инфлацията и да види дали е точно същата, допълни той.

По отношение на дефицита, Атанасов обясни, че следващите данни ще бъдат публикувани на 22 април и тогава ще бъде известно и какво е отношението на дълга към дефицита за 2023 г.

Той посочи, че от няколко месеца НСИ прави двойна проверка на цените. Веригите подават информация какви са цените и наши анкетьори на място, записват какви са точните цени, на които се продават съответните стоки и продукти, за бъде изчислена инфлацията, каза още Атанасов.

 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2072 8

Коментари 8

Добави коментар
4 МИЛИОНА

2024.03.27 | 14:21

8
ЛЪЖЕ БЪЛГАРСКАТА С ВИНЯ!
ало,

2024.03.27 | 14:21

7
глиган, никой не ти верва
КАУНИА ЦВИНИкИО

2024.03.27 | 13:19

6
ahhahaha ROMi
ГоВЕДО ТИ и ЕШНУСИТЕс те ан ПАНГАРА

2024.03.27 | 13:05

5
Кандидат П,а,ч,а,в,р,,и,т,,е в (T)рДАНС преминават през Комисия по А..н..а..л..н..а Инспекция като Донаборниците: "Задни Бузи за Проверка Молим" П,а,ч,а,в,р,и,т,е - Доносници от Станишевския Г,е,й Б.а..р..д..а..к (T)рДАНС , филиал на КГБ се разделят на ТРИ категории: 1. Щатна П..а..ч..а..в.р..а --Агент, доказана П,а,ч,,а,,в,,р,,а -на заплата. 2. Нещатна П,,а,,ч,,а,,в,,р,,а --Сътрудник, недоказана все още П.а..ч..а..в..р..а -на Хонорар. 3. Улична П,,а,,ч,,а,,в,,р,,а --МУТРА, получава колкото си заработи с Рекет, Отвличания и Убийства на Българи. Тази позиция се открива специално за К,,о,,п,,е,,л,,е,,т,,а,,т,,а -Престъпници от БОП като Руската М..а..с..т..и..я Грозданов завършила РабФак в Москва, арестувана за рекет с два килограма КОКАИН и Айдуците му от БОП Пазарджик. Ш,В,Е,С,Т,Е,Р,,И,Т,Е от Сер Г,е,й Бардака (T)рДАНС трябва да се Изнасилват от ЖИВОТНИ, след което да се Избиват като ЖИВОТНИ, защото те са ЖИВОТНИ !! Пазарджишкото Милиционерско Г,о,в,,е,д,о е доказано най-тъпото Г..о..в..е..д..о развъждано в З,,а,,д,,у,,н,,а,,й,,с,,к,,и,,я к,е,н,е,ф създаден преди 137 години от Руски дегенерати за 32 тона злато. М.Ъ..Р..Ш..А , И..З..Р..О..Д , И..З..М..Е..Т , У.Т..А..Й..К..А , Б,,О,К,Л,У,К , Г.А.Д , Д,Е,,Г,,Е,Н,Е,Р,А,Т , П.О..Д.Ч..О..В.Е.К , С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР. КАЗАХ !!! Време е да има Публично ИЗНАСИЛЕНА Мъжка П..р..о..с..т..и..т..у..т..к..а от (T)рДАНС ! Уволниха Шефа на П,Е,Д,Е,Р,А,С,Т,И,Т,Е от (T)рДАНС Шумен Калин Кръстев ! Бил Крайно Нуждаещ се от Рязани Анадолски ПИШКИ !

2024.03.27 | 11:38

4
ПОДАВАЙ БЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТОВАРИШ.

2024.03.27 | 11:16

3
ТОВА НЯКАКВА ЗАПЛАХА ЛИ Е? Я МАРШ НА СЕЛО ДИВАК!

2024.03.27 | 11:15

2
ПОДАЙ СИ ОСТАВКАТА БЕ ДРЪТ ПЕРГИШ ДАЖЕ В ЗАТВОРА ИДИ

2024.03.27 | 10:45

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини